Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
FOTO
14. Nov. 2012.
Tender dijelio letke o potrebi donošenja antikoruptivnog zakona
Od 12. do 16. novembra, o ovim i drugim stavovima upoznaju građane pet gradova u BiH te dijele letke o temi "Borba za donošenje novog antikoruptivnog zakona o javnim nabavkama"

Banjalučko Udruženje građana "Tender" pokrenulo je akciju upoznavanja građana u Bosni i Hercegovini o potrebi donošenja antikoruptivnog zakona u javnim nabavkama. Danas su članovi Tendera dijelili letke stanovnicima Sarajeva o temi "Borba za donošenje novog antikoruptivnog zakona o javnim nabavkama".

Smatraju da novim rješenjima korupcija godišnje ne bi prelazila više od 250 miliona KM, mada se "Tender" odlučno zalaže za nultu toleranciju u vezi s pitanjem korupcije u javnim nabavkama.

Povodom predstojećeg donošenja novog zakona o javnim nabavkama podsjećaju javnost da je za sedam godina primjene jedinstvenog Zakona o javnim nabavkama (2005.-2011.) u BiH utrošeno oko 25 milijardi KM, od čega je po procjeni, tvrdi se, relevantnih međunarodnih institucija, kao i provedenim istraživanjima "Tendera", u privatne džepove otišlo oko pet milijardi KM.

- To su velika sredstva kojima bi se mogla osigurati veća mjesečna primanja penzionera za više od 100 KM, izgradnja oko 50.000 stanova za mlade bračne planove i beskućnike, ili pak 2.000 kilometara autoputa, koji bi mogao povezati sve veće gradove u BiH, smatraju u ovom udruženju građana.

Ukazuju i na "manjkavosti i nejasnoće u odredbama Zakona o javnim nabavkama, izrazitu sklonost ka korupciji sve većeg broja neodgovornih pojedinaca u ugovornim organima i među ponuđačima, tolerantnost, naklonjenost i zaštitnički odnos od najodgovornijih naročito u Agenciji za javne nabavke, Uredu za razmatranje žalbi i Sudu BiH, prema nepoštivaocima odredbi tog zakona".

- Neprimjerenim i nezakonitim postupanjem navedenih institucija kontinuirano je stvaran koruptivni milje za nezakonito provođenje javnih nabavki. Provedenim otvorenim postupcima, kao jedino stvarno javnim, vrijednost potpisanih ugovora iznosila je samo u 33 posto. Ostalim netransparentnim postupcima, uglavnom direktnim sporazumima, konkurentskim zahtjevima i pregovaračkim postupcima bez objave, zaključena je vrijednost ugovora u većem procentu od 65 posto, naglašavaju u "Tenderu".

Od 12. do 16. novembra, o ovim i drugim stavovima upoznaju građane pet gradova u BiH te dijele letke o temi "Borba za donošenje novog antikoruptivnog zakona o javnim nabavkama".

(zurnal.info/Fena)