Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Al Jazeera Balkans
20. Nov. 2012.
Korupcija u BiH: Svake sekunde 23 eura mita
Javnosti je poručeno, iako je do sada usvojeno niz zakona i inicijativa u borbi protiv korupcije, od danas, djelovanjem nevladinog sektora na tom planu, ništa neće biti kao do sada


Održana je Osnivačka skupština Antikorupcijske mreže u Bosni i Hercegovini. Želja nevladinog sektora je početak borbe protiv korupcije.

"Godinama u sarajevskom Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) upozoravaju na loše pojave u bh. društvu. Poput korupcije. I, svjedoči Dino Jahić, iz institucija samo dolazi deklarativna priča. Malo je konkretnog djelovanja", javlja Boris Gagić, novinar Al Jazeere.

 

Za operaciju 350 eura

"Otkrivaju se korupcijske afere, NVO radi, građani prijavljuju korupciju, ali to je uvriježeno - od sitne do velike korupcije - da su svi digli ruke od toga", kaže Jahić.

Nisu u antikorupcijskoj mreži. Obrazovanje, finansije, ekonomija, pravosuđe, zdravstvo, tvrde, dijelovi su društva gdje vlada korupcija. Donose primjer. Građani se žale da u prosjeku plaćaju 350 eura za operaciju u bolnici.

Na puno veće nenamjensko trošenje novca iz budžeta, na raznim nivoima - upozoravaju revizori. Posljedica - na njih se vrši pritisak.

Boško Čeko, glavni revizor Republike Srpske (RS), kaže: "Pritisci iz nerazumijevanja. Ne bavimo se istragama, nego utvrđivanjem stanja, ono što utvrdimo institucije to trebaju dovesti do kraja."

Institucije koje bi se trebale boriti protiv korupcije kroz javne nabavke, kritika je iz nevladinog sektora, podstiču te negativne pojave u Bosni i Hercegovini.

Korupcijom se svake sekunde u džep spremi 23 eura, podaci su antikorupijske mreže.

 

Zloupotreba moći

Zaključuju, dodatni je to godišnji porez za svakog građanina od 200 eura.

Korupcija je zloupotreba povjerene moći kako bi se stekla lična korist. Poruka iz Sarajeva, najvećeg zakonodavnog organa u Bosni i Hercegovini je - budite otporni na štelu.

Štele, spekulirali su mediji, nije bila zaobiđena ni Agencija za prevenciju korupcije pri zapošljavaju kadrova. Mimo konkursa.

Javnosti je poručeno, iako je do sada usvojeno niz zakona i inicijativa u borbi protiv korupcije, od danas, djelovanjem nevladinog sektora na tom planu, ništa neće biti kao do sada.

Izvor: Al Jazeera