Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
“Transparency International” objavio izvještaj za 2012.
07. Dec. 2012.
Vlasti u BiH kumovale korupciji umjesto da je sprečavaju
Kako su upozorili iz TIBiH, posljednji rezultati CPI-ja pokazuju da BiH stagnira, što je vidljivo i kroz druga istraživanja, prema kojima nema napretka u borbi protiv korupcije. Evropska komisija samo prije dva mjeseca upozorila je da je korupcija sveprisutna i da do sada nije bilo ozbiljnih napora kako bi se ovaj problem riješio, uključujući i potpuni nedostatak primjene Strategije za borbu protiv korupcije

Korupcija u Bosni i Hercegovini i ove godine svrstava se u jedan od najvećih problema u zemlji. Vidljivo je ovo iz izvještaja koji je o Indeksu percepcije korupcije (CPI) za 2012. objavio “Transparency International”(TI). Nema napretka Među 176 zemalja, s ocjenom 42, BiH je u društvu onih u kojima korupcija predstavlja ozbiljan problem i prepreku razvoju, stabilnosti i investicijama. Naša zemlja dijeli 72. mjesto s afričkom državicom Sao Tome i Prinsipe te Italijom. 


Kako su upozorili iz TIBiH, posljednji rezultati CPI-ja pokazuju da BiH stagnira, što je vidljivo i kroz druga istraživanja, prema kojima nema napretka u borbi protiv korupcije. Evropska komisija samo prije dva mjeseca upozorila je da je korupcija sveprisutna i da do sada nije bilo ozbiljnih napora kako bi se ovaj problem riješio, uključujući i potpuni nedostatak primjene Strategije za borbu protiv korupcije. Istraživanje TI-ja pokazalo je da BiH mora ukraj stati skoro dvodecenijskoj zloupotrebi javnih sredstava kroz sporne subvencije i javne nabavke, kao i korupciji u javnom sektoru koju je vlast u BiH godinama podržavala i kojoj je, uostalom, kumovala, izvlačeći iz svega prvenstveno vlastitu korist. Slovenci za primjer Indeks percepcije korupcije za 2012. godinu pokazao je da je korupcija prijetnja i ostalim svjetskim zemljama, u kojima su, za razliku od BiH, ipak učinjeni određeni pomaci u borbi protiv tog zla. Kada je riječ o zemljama regiona, još je najbolje rangirana Slovenija, na 37. mjestu, a najniže rangirana je Albanija, na 113. mjestu. Hrvatska je na 62. mjestu, koje dijeli sa Slovačkom. Makedonija je na 69., Crna Gora na 75., Srbija na 80., a Kosovo na 105. mjestu. Grčka je ocijenjena kao najkorumpiranija zemlja EU i našla se na 94. mjestu, čak i ispred Rumunije i Bugarske, koje su prošle godine, u odnosu na tu zemlju, imale veći stepen korupcije.


Zvono za uzbunu


Iz Berlina, gdje je prezentiran izvještaj, TI je pozvao evropske vlade, ali i vlade drugih zemalja da učine više kako bi se borile protiv korupcije, posebno pri dodjeli javnih tendera, finansiranja političkih stranaka i borbe protiv utaje poreza. Slabi i nedjelotvorni pravosudni sistemi, loša revizija javnog sektora i tijesne veze između vlade i poslovnog sektora, sve to pridonosi većoj percepciji korupcije u nekim evropskim zemljama poručeno je iz TI-ja.


(Dnevni avaz)