Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
FOTO: Akcija ACCOUNT-a uoči 9. decembra, Dana borbe protiv korupcije
07. Dec. 2012.
Podijelili građanima 4 miliona maraka
Članovi Antikorupcijske mreže ACCOUNT, građanima Bosne i Hercegovine podijelili danas simbolične letke, "novčanice u vrijednosti”od po 200 konvertibilnih maraka, i skrenuli pažnju javnosti na činjenicu da korupcija u BiH dnevno "odnese" više od 4 miliona maraka!

Aktivisti Antikorupcijske mreže ACCOUNT, građanima u jedanaest gradova u Bosni i Hercegovini, podijelili su danas 20.304 letaka “u vrijednosti” od po 200 konvertibilnih maraka, i ovom simboličnom akcijom skrenuli pažnju javnosti na činjenicu da zbog korupcije u svim segmentima društva, u BiH dnevno "nestane" oko 4.060.800 KM (47 konvertibilnih maraka u sekundi).

Antikorupcijska mreža je ovu akciju organizirala uoči Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koji se obilježava u nedelju, 9. decembra.

Građanima Sarajeva, Livna, Banje Luke, Mostara, Cazina, Tomislavgrada, Kalesije, Zenice, Brčko Distrikta, Trebinja i Bratunca, predstavljen je danas i Manifest Antikorupcijske mreže. 

U akciji su sudjelovale nevladine organizacije: CRMA, INFOHOUSE, Forum žena Bratunac, Udruženje žena Duvanjke, Centar za građansku suradnju Livno, Udruženje Tender iz Banjaluke, Centri civilnih inicijativa, Udruženje logoraša Zenica, Forum građana Zenice, Omladinsko udruženje Vermont iz Brčkog, Omladinski centar Trebinje, Udruženje građana poljoprivrednika Agrorazvoj Gojčin/Kalesija, Unija za održivi povratak i integracije u BiH, Udruženje BH novinari, Vijeće mladih općine Cazin, te kao pojedinci, srednjoškolci Nikola Vučić i Marko Vrljić iz Mostara te Zlatko Mitić iz Sarajeva.     

ACCOUNT je mreža nevladinih organizacija, institucija i pojedinaca koji žele zajednički i sistematski raditi na borbi protiv korupcije u BiH.
Na prošlomjesečnoj Skupštini u Sarajevu, Mreža je usvojila Manifest a formirano je i pet sektorskih grupa posvećenih prevenciji i borbi protiv korupcije u zdravstvu, obrazovanju, javnim finansijama, ekonomiji i pravosuđu.

ACCOUNT će zagovarati primjenu ili unapređenje postojećih zakonskih rješenja u suzbijanju korupcije, te provesti javnu kampanju kako bi se podigla svijest o važnosti borbe protiv korupcije.

ACCOUNT nastoji biti glas građana kojima je dosta mita, korupcije i "štele", s kojima se susreću na svakom koraku.

Pomoć i podršku nevladinim organizacijama, članicama Antikorupcijske mreže ACCOOUNT, pruža Udruženje Centar za razvoj medija i analize/CRMA, kao nositelj projekta, te Udruženje INFOHOUSE kao Sekretarijat Mreže. 

Antikorupcijska mreža ACCOUNT, trogodišnji je projekat podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).