Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
EKSKLUZIVNO: VESNA PUSIĆ, MINISTRICA VANJSKIH POSLOVA HRVATSKE, ZA "AVAZ"
08. Jan. 2013.
Borba protiv korupcije je borba za goli život
Prva potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić u ekskluzivnom intervjuu za "Dnevni avaz" komentirala je posljedice koje će po Bosnu i Hercegovinu i region imati ulazak Hrvatske u Evropsku uniju te upozorila da je neminovno da se i naša zemlja, poput susjeda, što prije obračuna s korupcijom

 Budući da se Hrvatska oštro obračunava s korupcijom, što je jedan od preduvjeta za ulazak u EU, koliko je bitno da i BiH što prije krene putem svog zapadnog susjeda?


- Korupcija kao način funkcioniranja države i njenih institucija znači disfunkcionalnu državu - državu koja ne radi. Jedan dio problema su oni koji kradu, a još veći dio problema je činjenica da se velike političke i ekonomske odluke donose vođene interesima mita, a ne korisnošću i uspjehom projekata. U tim je uvjetima ubijanje krave radi šnicle redovita, svakodnevna pojava. Građani gube povjerenje u institucije i procedure, a to je najsigurniji put u bezakonje i kaos. Korupcija kao fenomen postoji u svim društvima. 

No, ključna je razlika u tome da je u zdravim društvima i funkcionirajućim državama ona incident, a u onim drugima redovita pojava i modus operandi. Hrvatska je tu bila na samom rubu i sada se vraća prema funkcionirajućoj državi. Najmanje je važno što je to preduvjet za članstvo u EU. Najvažnije je što je dokidanje korupcije preduvjet za preživljavanje 99 posto stanovništva kao i same države. Dakle, borba protiv korupcije je borba za vaš goli život!

(Dnevni avaz)