Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Novi pravilnik u Kantonu Sarajevo
11. Jan. 2013.
Zapošljavanje u školama bez korupcije
Marjanović smatra da će ovim pravilnikom biti uveden red tamo gdje ga nije bilo, te da će on morati jasno da se poštuje. Naglašava da ovaj dokument nije stopostotno rješenje problema, ali će on umnogome razjasniti proceduru zapošljavanja

Pravilnik s kriterijima za prijem zaposlenika u predškolske ustanove, osnovne i srednje škole na području Kantona Sarajevo, koji je usvojilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, počet će se primjenjivati odmah po njegovom objavljivanju u Službenim novinama KS-a.

 
Rečeno je to na današnjoj konferenciji za medije ovog ministarstva, uz konstataciju da je Pravilnik urađen u saradnji s Komisijom čiji su članovi predstavnici sindikata iz oblasti obrazovanja i nastavnici.
 
Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Damir Marjanović istaknuo je da je usvajanje ovog pravilnika velika stvar, jer će njime biti uređena oblast zapošljavanja u obrazovne ustanove u skladu s propisanim kriterijima, čime će biti prekinuta dosadašnja praksa zapošljavanja na osnovu rodbinskih veza, političke podobnosti ili drugih segmenata.
 
"Kada sam tek došao u ovo ministarstvo vladao je stav da je obrazovanje tamni vilajet. Naši kontakti s ljudima i obilasci škola pokazuju da obrazovanje valja i funkcionira, samo što nedostaju određeni pravilnici na osnovu postojećeg zakona", kazao je.
 
Marjanović smatra da će ovim pravilnikom biti uveden red tamo gdje ga nije bilo, te da će on morati jasno da se poštuje. Naglašava da ovaj dokument nije stopostotno rješenje problema, ali će on umnogome razjasniti proceduru zapošljavanja.
 
"U narednom periodu detaljno ćemo analizirati primjenu Pravilnika i svakoga pitati šta misli o njemu i da li vidi neke greške. Ako ih bude, radiće se izmjene Pravilnika", naglasio je ministar.
 
Potcrtao je da je ovim pravilnikom prvi put uređeno da Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu dobijaju ekstra poene prilikom zapošljavanja.
 
Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS-a Faruk Bešlić ocjenjuje da se ovim pravilnikom definiraju pravila igre u procesu zapošljavanja, te će glavni fokus biti na broju bodova svakog kandidata.
 
Da će primjenom ovog pravilnika biti stavljen pečat na nepotizam u zapošljavanju u obrazovnim institucijama smatra predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS-a Saudin Sivro, naglasivši da će u tom procesu svi kandidati sada biti u ravnopravnom položaju, te morati ispuniti iste uvjete.
 
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a također je usvojilo i izmjene i dopune Pravilnika o tehnološkom višku, u kojima je obrisan sporni član 11.
 
(Fena)