Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Formirane Sektorske radne grupe
24. Jan. 2013.
Održan sastanak članica Antikorupcijske mreže ACCOUNT

U Sarajevu je danas održan sastanak članica Antikorupcijske mreže ACCOUNT. Riječ je o prvoj aktivnosti Mreže nakon Osnivačke skupštine održane u novembru prošle godine. Skupu je prisustvovalo 52 predstavnika članica Mreže.

Otvarajući današnji skup, predstavnik Odbora Mreže Damir Radenković, inače član Omladinskog centra Vermont, posebno je naglasio važnost današnjeg sastanka, s obzirom na to da su planirane prve konkretne aktivnosti za ovu godinu.

Ispred sekretarijata Mreže, prisutnima se obratila Dženana Alađuz iz Udruženja Infohouse, koja je govorila o konkretnim koracima koji će se sprovoditi u naredna dva mjeseca.

Osvrćući se na prethodne aktivnosti, Alađuz je naglasila da su do sada vršene pripreme neophodne za pokretanje aktivnosti koje će Mreža sprovoditi u ovoj godini.

-U okviru priprema, dosada smo razgovarali smnogo ljudi iz raznihinstitucija. Između ostalihda pomenem Općinu Zenicakoja je dala punupodršku radu Mreže, zatim Ambasadu Velike Britanijekoja je i sama obećala da će pomoći članicama Mreže. Također, da pomenem i Federalno ministarstvo obrazovanja inauke koje je nedavno usvojilo mjere za prevenciju korupcije u visokom obrazovanju – rekla je Alađuz.

Konkretne aktivnosti koje se odnose na borbu protiv korupcije, Antikorupcijska mreža ACCOUNT će provoditi kroz pet sektorskih grupa i to u oblastima: pravosuđe, javne nabavke, obrazovanje, zdravstvo i privreda.

Na današnjem sastanku izabrani su i predsjedavajući sektorskih grupa, koje će u budućnosti biti zadužene za kreiranje aktivnosti i predlaganje konkretnih rješenja za borbu protiv korupcije.

EldinKarić iz Centra za razvoj medija i analize, koji je nosilac projekta, istakao je važnost formiranja ovih grupa, jer su one kako je kazao, nosioci svih budućih aktivnosti.

-Svaka grupa treba da odredisvoj cilj. Mora da znate da je interes institucija veliki. Nevladine organizacije mogu puno pomoći da se sprovedu neke inicijative institucija. Same institucije na neki način od nas traže pomoć – rekao je Karić.

Grupe će u toku jedne godine raditi na rješavanju najviše tri problema, s obzorom na to da se očekuje obimnost i kompleksnost u njihovom rješavanju.

Prisutnima se obratio i Bojan Bajić iz Centra za odgovornu demokratiju, inače koordinator Asocijacije uzbunjivača BiH. Bajić je posebno naglasio važnost donošenja Zakona o zaštiti građana koji su spremni prijaviti korupciju.

-Svi koji prijave korupciju treba zaštititi od odmazde i gubljenja radnog mjesta, zbog toga što sujavno progovorili o koruptivnim radnjama u svom radnom okruženju. U tome se ogleda neophodnost donošenja ovog zakona – kazao je Bajić.

On je također istakao važnost ACCOUNT-a, jer se očekuje da Mreža izvrši pritisak na nadležne institucije i radi na zagovaranju donošenja ovog zakona.

Govoreći o važnosti donošenja Zakona o zaštiti uzbunjivača, prisutnima se obratila Višnja Marilović iz Udruženja za zaštitu uzbunjivača.

Ona je kazala da je sistemska zaštita najbitnija i da je neodgovorno pozivati i ohrabrivati građane da prijavljuju korupciju, jer još uvijek nemaju nikakvu zakonsku zaštitu.

U planu rada ACCOUNT-a za prvu polovinu 2013. godine, predviđeno je pet javnih diskusija (za svaku Sektorsku radnu grupu po jedna) u kojima će učestvovati predstavnici vladinog i nevladinog sektora, mediji te građani.

Također, predviđeno je održavanje 15 javnih debata.

Tokom diskusija teme će biti problemi i prioriteti, i tražiće se najbolji način za njihovo rješavanje.