Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Realizovan još jedan seminar na temu korupcije
13. Feb. 2013.
Izvještaj sa radionice za watch-dog timove u Brčkom
Učesnici su imali priliku saznati nešto više o tome kako prijaviti korupciju unutar institucija u kojima rade ili čak u privatnim firmama, fakultetima, školama, ko su uzbunjivači (whistleblowers) i njihovom značaju u kontekstu sveobuhvatne borbe protiv korupcije, te o Zakonu o uzbunjivačima koji bi ih zaštitio, a koji je trenutno u pripremi

Dana, 06. i 07. februara 2013. godine u Brčkom su održani seminari za predstavnike civilnog i javnog sektora koji su iskazali interes i uključili se u prvu antikorupcijsku mrežu u Bosni i Hercegovini- ACCOUNT.

 

Kako se Omladinski centar „Vermont“ intenzivno bavi sužavanjem prostora za razvijanje koruptivnih radnji, ovom prilikom u saradnji sa prvom antikorupcijskom mrežom organizovan je watch-dog trening koji je podržan i od strane OSCE-a.

 

S tim u vezi, uvodno predavanje o samom pojmu, značaju i ulozi Watchdog grupa, prvi dan treniga predočila je predstavnica iz OSCE-a Brčko, Vanja Rikanović. Pored objašnjavanja osnovnih pojmova, učesnici su imali priliku saznati više o watch-dog grupama, odnosno šta predstavljaju te grupe, koji im je cilj kao i metodologiju rada istih. Watch-dog grupe uspostavljaju se oko nekog problema, čiji je cilj ostvarivanje uticaja na javne politike i odluke koje se direktno tiču građana.

 

U nastavku predavanja, trening su vodili predstavnici Centra za odgovornu demokratiju – COD Luna BiH, koji su prisutne upoznali o bitnim elementima borbe protiv korupcije. Na seminaru „Kako prijaviti korupciju i preživjeti“ govorilo se o prijavljivanju korupcije kroz istoriju, svjetskim i regionalnim iskustvima u toj oblasti.

 

Učesnici su imali priliku saznati nešto više o tome kako prijaviti korupciju unutar institucija u kojima rade ili čak u privatnim firmama, fakultetima, školama, ko su uzbunjivači (whistleblowers) i njihovom značaju u kontekstu sveobuhvatne borbe protiv korupcije, te o Zakonu o uzbunjivačima koji bi ih zaštitio, a koji je trenutno u pripremi. Taj Zakon bi definisao sistemske mjere da se poslodavac spriječi da primjenjuje odmazdu prema osobama koje su prijavile korupciju.

 

Naglasak je bio na uzbunjivače koji predstavljaju uposlenike, te njihovoj adekvatnoj zaštiti. Kroz seminar se istakla težnja da se istraži zloupotreba službenog položaja u vlastima, privatnim i javnim preduzećima, a da pri tom osobe koje prijavljuju korupciju budu zaštićene. Prezentacija je bila interaktivnog tipa, pri čemu se kroz pitanja tj. diskusiju pokušalo doći do novih ideja o suzbijanju korupcije u bosanskohercegovačkom društvu.

S obzirom da Omladinski centar „Vermont“ već duži period radi na segmentima informisanja, prevencije i suzbijanja korupcije na području Brčko distrikta, ovaj seminar je doprinio da se steknu nova znanja i razmjene iskustava kako bi se postiglo udruženo djelovanje po pitanju ovog problema.

 

Izvor: OC Vermont