Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Brčko
19. Feb. 2013.
Održana debata o korupciji u zdravstvu
U pozorišnoj sali Gradskog omladinskog centra Brčko distrikta, 18. februara održana je debata „Zdravstvo u BiH- prioriteti u prevenciji i borbi protiv korupcije“

Prevashodno je namijenjena predstavnicima civilnog i javnog sektora koji su iskazali interes i uključili se u prvu antikorupcijsku mrežu u Bosni i Hercegovini.

 

Inicirana sa ciljem implementacije plana rada prve antikorupcijske mreže ACCOUNT , a organizovana uz pomoć udruženja građana RAZRED Brčko, te Stop mobbing Trebinje kojom predvodi i predsjednica sektorske grupe Anica Ramić.

 

Pored predstavnika organizatora i suorganizatora, debatom je u ulozi moderatora predvodio Neđo Ilić, direktor Bolnice Brčko distrikta BiH. Održana sa ciljem da prikupi konkretne prijedloge i sugestije koje će dati jasne smjernice i prioritete u daljem radu sektorske grupe u zdravstvu, debata je okupila predstavnike odjeljenja koji djeluju pri Vladi Brčko distrikta, zdravstvene radnike, predstavnike sindikata, udruženja oboljelih, mjesnih zajednica, te NVO-i.

 

U prvim redovima našli su se i predstavnici svih devet nevladinih organizacija Resursnog centra, koje su se priključile i aktivno djeluju u mreži. Značajnu podršku svojim prisustvom i aktivnim učešćem u ovoj aktivnosti dala je i Policija Brčko distrikta. Uz Ramićevu i Dženanu Alađuz iz ACCOUNT-a u uvodnom obraćanju prisutne je pozdravio i Goran Lujić, šef Policije Brčko distrikta koji je izrazio divljenje i zahvalnost realnog sektora što ovakvim aktivnostima pomažu Policiji u borbi protiv korupcije i izrazio važnost uključenosti svih struktura u suzbijanju ovog fenomena.

 

Aktivnost su ispratili i predstavnici medijskih kuća sa područja Distrikta i to: BDC TV, HIT TV, te portali infobrčko, 24h i otisak grada. Aktivnost je propratilo ukupno 67 učesnika.