Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Poziv na okrugli sto
21. Feb. 2013.
Zakonska zaštita uposlenika koji prijavljuju korupciju
Očekujemo da okrugli sto doprinese kvalitetnim zakonskim rješenjima kroz razmjenu iskustava i argumenata pa Vas sa zadovoljstvom pozivamo da prisustvujete događaju

Centar za odgovornu demokratiju Luna - Inicijativa za zaštitu uzbunjivača u BiH i Demokratska inicijativa za Evropu, u saradnji sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH i Fedralnim ministarstvom pravde su u proteklih šest mjeseci intenzivno radili na izradi nacrta Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju.

 

U ovoj finalnoj fazi izrade modela zakona organizujemo okrugli sto na kojem će se prezentovati rezultati rada tri odvojene grupe: 1. Model zakona za nivo Bosne i Hercegovine, 2. Model zakona za nivo Federacije BiH, 3. Model zakona Republike Srbije. 

 

Očekujemo da okrugli sto doprinese kvalitetnim zakonskim rješenjima kroz razmjenu iskustava i argumenata pa Vas sa zadovoljstvom pozivamo da prisustvujete događaju: u utorak, 26. februara 2013. u 14 sati, Sala 1. (I sprat), Parlament Bosne i  Hercegovine, Trg BiH 1., Sarajevo.


Debati će prisustvovati predstavnici inicijative za zaštitu uzbunjivača/zviždača u BiH, predstavnici Demokratske inicijative za Evropu, predstavnici APIK i Komisije za izbor i praćenje rada Agencije, predstavnici radne grupe pri Federalnom ministarstvu pravde, članovi Ustavnopravnih komisija Predstavničkog i Doma naroda BiH, predstavnici Ministarstva pravde i Ministarstva sigurnosti BiH, predstavnici domaćih i međunarodnih organizacija, te predstavnici radne grupe za izradu modela Zakona o zaštiti uzbunjivača u Srbiji (pod okriljem Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnostima), predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije u Srbiji i Odbora Agencije, antikorupcionog sajta ‘’Pištaljka’’ iz Beograda.

 

NAPOMENA: Molimo Vas da potvrdu učešća izvršite najkasnije do četvrtka, 21.02.2013. godine, putem telefona: +387 (0) 61 079 097, e-mail: najra@codluna.ba 

Kontakt osoba: Najra Krvavac Perišin

 

 

AGENDA

 

26. februar 2013.

Sala 1. (I sprat), Parlament Bosne i  Hercegovine, Trg BiH 1., Sarajevo

 

13:45 – 14:00 Registracija

14:00 – 14:15 Pozdravna obraćanja

- Bojan Bajić, Centar za odgovornu demokratiju Luna, inicijativa za zaštitu uzbunjivača/zviždača

- Sead Lisak, Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (BiH)

- Tatjana Babić, Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije (Srbija)

 

14:15 - 15:00 Uvodna izlaganja

- Azra Hadžiahmetović, Inicijativa za donošenje Zakona o zaštiti uzbunjivača na BH nivou – Demokratska inicijativa za Evropu (15 min)

- Zoran Mikulić, Inicijativa za donošenje Zakona o zaštiti uzbunjivača - Federalno ministarstvo pravde (ministar) (15 min)    

- Rodoljub Šabić, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Republika Srbija (15 min) - Inicijativa za donošenje Zakona – radna grupa za izradu modela Zakona u Srbiji 

 

15:00 – 15:15 Pauza za kafu

15:15 – 17:00 Diskusija

- Otvorena debata o različitim modelima zaštite prijavitelja: kriteriji za ostvarivanje prava na zaštićeno prijavljivanje, preveniranje i sankcionisanje odmazde nad prijaviteljem, sudsko preispitivanje odmazde i model prethodnog zaštitnog mehanizma;

Napomena: Konferencija nema za cilj isključivo promotivni karakter, već su očekivanja da se kroz otvorenu i specifičnu/argumentovanu debatu utiče na kvalitet zakonskih rješenja.