Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Sastanak članica Mreže
26. Feb. 2013.
Provođenje Akcionog plana borbe protiv korupcije Vlade FBiH
Predstavnici ACCOUNT-a razgovarali o aktivnoj ulozi Mreže u provođenju Akcionog plana borbe protiv korupcije Vlade FBiH

Saradnja Antokorupcijske mreže u BiH “ACCOUNT” sa Timom za monitoring i koordinaciju provođenja općeg plana Vlade Federacije BiH u borbi protiv korupcije, bila je tema danas održanog sastanka u Sarajevu članica Mreže i Vladinih predstavnika.

- Donošenje Okvirnog plana za prevenciju korupcije Vlade Federacije jasan je znak čvrstih opredjeljenja Vlade, kazala je Elvedina Hodžić, predstavnica Vladinog tima.

Strateški plan za borbu protiv korupcije prvi je korak ali je, kako je rečeno, potrebno i unaprijediti normativni okvir za suprotstavljanje korupciji, što podrazumijeva izmjene velikog broja zakona koji štite građane ali i javni interes, odnosno javni novac u Federaciji.

Predstavnica Vladinog tima je najavila opsežnu javnu kampanju o Vladinim ciljevima, naglasivši važnu ulogu civilnog društva u tom procesu, te važnost razgovora o načinima na koji Antikorupcijska mreža može imati najefikasniju ulogu.

U tom kontekstu danas se govorilo i o borbi protiv korupcije u obrazovanju, oblasti u kojoj je Vlada već pokrenula određene korake.

Predstavnik Fakulteta kriminalističkih nauka u Sarajevu, Damir Marić, učesnicima sastanka prezentirao je rezultate istraživanja koje su proveli među 2.000 uposlenika, odnosno 500 studenata Univerziteta Sarajevo.

Marić je upozorio na alarmantne pokazatelje anketa.

- Svaki četvrti student izjasnio se da je imao dodira s određenim vidom korupcije, odnosno da mu je bila ponuđena opcija da na koruptivan način dođe do ocjene!

S druge strane, kazao je Marić, uposlenici na fakultetima uglavnom su negirali postojanje korupcije u sistemu obrazovanja.

Ovo i slična istraživanja trebala bi da detektiraju ključne probleme s kojima se Vlada FBiH namjerava suočiti, a s tim u vezi je nedavno prezentiran i Program mjera za prevenciju korupcije u visokom obrazovanju u Federaciji BiH.

Predloženo je 66 mjera i preporuka od kojih se 23 odnose na nadležne obrazovne institucije, a ostala većina na visokoškolske ustanove.

Eldin Karić, direktor ACCOUNT-a, pozdravljajući učesnike sastanka, kazao je kako Mreža već uveliko radi na borbi protiv sistemske korupcije a podsjetio je na raniji prijedlog članica Mreže, da se počne raditi na rješavanju konkretnih slučajeva o kojima predstavnici Mreže imaju jasna saznanja.

Karić je kazao da je u dogledno vrijeme moguće i formiranje pravnog tima koji bi s Agencijom za prevenciju korupcije u BiH rješavao određene probleme, ali vodeći računa o tome da se iznađe način kako u tom procesu zaštititi ljude koji korupciju prijavljuju.