Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Javna debata u Banja Luci
27. Feb. 2013.
Obrazovanje u BiH – prioritetri u prevenciji i borbi protiv korupcije
U Banja Luci je danas održana javna debata na temu – “Obrazovanje u BiH – prioritetri u prevenciji i borbi protiv korupcije”, čija je namjera otvaranje strukturalnog dijaloga o stanju u obrazovanju i definisanje prioriteta u sistemskoj borbi protiv korupcije u ovoj oblasti

Organizator javne debate je Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT, a suorganizator je Omladinski komunikativni centar (OKC) Banja Luka.

Učesnici skupa bili su su predstavnici srednjih škola banjalučke regije, studentskih organizacija, političkih stranaka, građanskog sektora, vladinog sektora i institucija obrazovanja.

Direktorica “Infohousea” Dženana Alađuz, udruženja koje je Sekretarijat mreže ACCOUNT, izjavila je da je cilj debate da se čuje šta građani i građanke Banjaluke misle o tome šta je korupcija u obrazovanju i koji su prioriteti u djelovanju ACCOUNT na tom planu.

“U narednom periodu posjetićemo više gradova u BiH i na kraju ćemo da sumiramo zaključke javnih debata kako bi Sektorska radna grupa za obrazovanje donijela plan rada i odredila prioritete za borbu protiv korupcije u obrazovanju”, kazala je Alađuz.

Direktor OKC Banjaluka Saša Marković rekao je da je ovo prva javna debata o prevenciji i borbi protiv korupcije u sektoru obrazovanja, koji organizuju članice ACCOUNT-a.

“Cilj debate je da dobijemo nekoliko smjernica kuda će da ide sektor obrazovanja u BiH kada je u pitanju antikorupcija”, rekao je Marković.

Preporuke učesnika debate biće integrisane u godišnji program rada na prevenciji i borbi protiv korupcije Sektorske radne grupe Obrazovanje mreže ACCOUNT, te predstavljene javnosti i odgovornima iz oblasti obrazovanja.

Antikorupcijska mreža u BiH - ACCOUNT osnovana je u novembru prošle godine i okuplja 94 članice.