Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
U Banjaluci o korupciji u javnim nabavkama
07. Mar. 2013.
Imamo najantikoruptivniji prijedlog zakona u Evropi
Zakon o javnim nabavkama, koji je predložio Tender, trenutno je najantikoruptivniji u Evropi, a temelji se isključivo na stavovima iz direktiva EU i najboljih iskustava iz zakona u ovoj oblasti iz Hrvatske i Srbije, kao i na petogodišnjem istraživanju našeg Udruženja

U Banjaluci je danas održana javna debata o sadržaju, kvalitetu i primjenjivosti rješenja koja su predložena u Nacrtu novog Zakona o javnim nabavkama BiH državne Agencije za javne nabavke i Nacrtu Udrženja građana „Tender“. 

 

Cilj ove javne rasprave bio je da se delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH obezbijedi šira, jasnija i stručnija osnova za donošenje dugo očekivanog antokoruptivnog Zakona o javnim nabavkama, kojim bi se obezbijedilo racionalno i domaćinsko trošenje javnih sredstava u nabavkama roba, usluga i radova u svakom ugovornom organu. 

 

Javne rasprave o aktuelnom stanju korupcije u javnim nabavkama, kao i o predloženim zakonskim rješenjima u ovoj oblasti, do sada su održane u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci. Organizator ovih javnih debeta je Antikorupcijska mreža u BiH (ACCOUNT).

 

„Cilj javnih rasprava je da se testiraju rješenja i mehanizmi koje nudi Tender i Agencija za javne nabake, da bi javnost mogla dati svoj sud o kvalitetu predloženih rješenja, koji bi značajno, normativno i institucionalno, mogli da smanje prostor za korupciju u procesu javnih nabavki“, rekao je Rajko Kecman, zamjenik predsjednika UO „Tendera“.

 

On je naveo da su trenutno u opticaju tri verzije Zakona o javnim nabavkama, ali da još nije poznato čiji će predlog biti upućen u skupštinsku proceduru. Jednu verziju uradila je Agencija za nabavke BiH, drugu verziju sačinilo je šest vodećih političkih partija, tok je kreator treće verzije UG „Tender“. 

 

„Zakon o javnim nabavkama, koji je predložio Tender, trenutno je najantikoruptivniji u Evropi, a temelji se isključivo na stavovima iz direktiva EU i najboljih iskustava iz zakona u ovoj oblasti iz Hrvatske i Srbije, kao i na petogodišnjem istraživanju našeg Udruženja“, istakao je Kecman. 

 

On je podsjetio da BiH zbog korupcije u javnim nabavkama godišnje gubi 800 miliona konvertibilnih maraka, da su pregovarački postupci netransparentni i da su javne nabavke ostale „poslednje plodno tlo“ za eksploatisanje javnih sredstava. 

 

„Posle javnih rasprava će se ponuditi konačna verzija zakona, s kojom ćemo ići prema političkim partijama“, najavio je Kecman. 

 

Predsjednik Nadzornog odbota „Tendera“ i član Komisije za praćenje korupcije u BiH Milorad Vulić upozorio je da je veliki problem BiH u tome što se ne sprovodi ni postojeći Zakon o javnim nabavkama. 

„Kada vam neko na ulici otme torbu, to se kvalifikuje kao razbojništvo. Kada vam otmu posao, to se ne tretira kao razbojništvo, mada to jeste razbojništvo“, kazao je Vulić. 

 

On smatra da novi Zakon o javnim nabavkama mora obezbijediti transparentnost procesa javnih nabavki, da treba da pooštri politiku kažnjavanja za one koji prekrše zakon, kao i da uvede radikalne promjene u Agenciju za javne nabavke, Ured za žalbe i Sud BiH. 

 

Predstavnik Partije demokratskog progresa Velimir Sakan smatra da novi Zakon o javnim nabavkama treba da prate i dobra zakonska rješenja koja će kontrolisati provođenje ugovorenog odnosa u procesu javnih nabavki, ističući da nepoštovanje onoga što je ugovoreno otvara takođe veliki prostor za korupciju. 

 

ACCOUNT daje punu podršku donošenju antikoruptivnog Zakona o javnim nabavkama BiH, procjenjujući da je ekonomsko, socijalno, političko, pa i moralno stanje u državi neodrživo i da neizostavno nameće potrebu za hitno donošenje novog, isključivo antikoruptivnog zakona u ovoj oblasti, kao najbitnijeg reformskog dokumenta, bez koga ne može odlučnije da počne istinska borba protiv korupcije u BiH društvu.