Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
ACCOUNT u Brčkom
08. Mar. 2013.
U Brčkom održana javna rasprava o aktuelnom stanju korupcije u BiH
Jučer je u Brčkom, u gradskom omladinskom centru u 14:00 sati, uz pomoć Omladinskog centra „Vermont“ i Udruženja građana „RAZRED“ održana javna raspravua. Rasprava je bila na temu aktuelnog stanja korupcije u javnim nabavkama u BiH i predloženim rješenjima u Nacrtima Agencije za javne nabavke i UG TENDER.

Organizaciju javne rasprave inicirala je prva antikorupcijska mreži ACCOUNT i Udruženju građana Tender Banja Luka.

Antikorupcijska mreža, koja broji 98 članica, procjenjuje da je ekonomsko, socijalno, političko, pa i moralno stanje u državi neodrživo i neizostavno nameće potrebu za hitno donošenje novog, isključivo antikoruptivnog Zakona o javnim nabavkama.

Iz tog razloga je i održana ova javna rasprava u Brčkom kojoj je prisustvovalo 50 predstavnika kako vladinog, tako i nevladinog sektora Brčko distrikta BiH, te predstavnici medijskih kuća. Ova rasprava je za cilj imala dobijanje informacija o sadržaju, kvalitetu i primjenjivosti rješenja koja su predložena u Nacrtu novog Zakona o javnim nabavkama BiH (ZJN) Agencije za javne nabavke i njenog Odbora i Nacrtu UG Tendera.

Cilj svega navedenog je da se delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH obezbijedi šira, jasnija i stručnija osnova za uspješnije donošenje dugo očekivanog konkretnog i efikasnog antikoruptivnog ZJN-a. Ovakav zakon bi obezbijedio racionalno, trošenje javnih sredstava u nabavkama roba, usluga i radova u svakom ugovornom organu.

Debata u Brčkom je uspješno realizovana, prisutni su aktivno učestvovali, te na taj način se priključili istinskoj borbi protiv korupcije u BiH društvu.