Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
ACCOUNT u Zenici
13. Mar. 2013.
Privreda u BiH – prioriteti u prevenciji i borbi protiv korupcije
Na javnoj debati posvećenoj korupciji u privredi koja je održana u Zenici, učestvovalo je 77 osoba iz vladinog i nevladinog sektora, kao i značajan broj radnica firme Borac koje su već godinama u sporu sa državom već godinama

Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT zahvaljujući svesrdnoj pomoći Foruma građana Zenica, Dubravka Pervana iz Nezavisnog sindikata uposlenika EP HZHB i domaćina Općine Zenica, vodili su sa prisutnima iz udruženje poslodavaca, kantonalne privredne komore, nevladinih organizacija, MUP-ova i sl dvosatnu diskusiju u pravcu identificiranja prioiriteta u prevenciji i borbi protiv korupcije u Privredi.

Kao glavni prioriteti istaknuti su potreba za donošenjem nove zakonske legislative poput Zakona o odgovornosti ili procedura koje će regulirati korupciju između privatnih entiteta, implementaciju revizorskih izvještaja, uvođenja etičkih/antikorupcionih kodeksa u firme kao i obaveznu zaštitu svih koji prijava korupciju.

Dopune i izmjene zakona poput Zakona o radu i Zakona o štrajku smatraju prisutni neophodni su da procesi u privredi postanu transparentniji i odgovorniji.

Također poticajne mjere za poslovanje, revizija privatizacije… neophodni su da bi se kreirala poticajna privredna okolina.

Preporuke učesnika debate biće integrisane u godišnji program rada na prevenciji i borbi protiv korupcije U ovom trenutku Antikorupcijska mreža u BiH - ACCOUNT okuplja 98 članica (institucije, nevladine organizacije i mediji ). Više podataka o mreži možete pronaći na www.account.ba.