Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Predstavljen prijedlog Nacrta Zakona o javnim nabavkama
18. Apr. 2013.
Postojeći Zakon o javnim nabavkama potiče korupciju, zato nam je potreban novi
U organizaciji Antikorupcijske mreže ACCOUNT i UG Tender iz Banja Luke, danas je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen prijedlog Nacrta Zakona o javnim nabavkama. Na konferenciji su govorili Eldin Karić, izvršni direktor projekta ACCOUNT i Željko Grujić, generalni sekretar udruženja Tender

Novinarima se prvo obratila Dženana Alađuz iz Udruženja Infohouse, odnosno Sekretarijata u okviru projekta ACCOUNT.

Ona je napomenula da je ova pres konferencija još jedan apel upućen svim političarima koji u budućnosti treba da usvoje novi Zakon o javnim nabavkama.

Eldin Karić, izvršni direktor projekta ACCOUNT, naglasio je da je Mreža odabrala da podrži baš ovaj Zakon, jer trenutni Zakon o javnim nabavkama generiše korupciju.

Karić je rekao da je Tender nakon dugotrajnih analiza, napravio ovaj Nacrt zakona i da je on daleko bolji i kvalitetniji od postojećeg.

- Agencja za javne nabavke je ponudila svoj Nacrt Zakona o javnim nabavkama, ali zbog lošeg kvaliteta nije prihvaćen – dodao je.

Karić je napomenu i da ono što trenutno rade stranke SNSD i SDP u okviru postojećeg Zakona o javnim nabavkama, predstavlja samo “kozmetičko rješenje”, a nikako njegovo poboljšanje.

Željko Grujić, generalni sekretar udruženja Tender, kazao je da se ovo udruženje gotovo u istorijskoj misiji.

On je naglasio da političkoj, zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, a samim tim i poreskim obveznicimi i građanima Bosne i Hercegovine Tender nudi prijedlog najkvalitetnijeg antikoruptivnog zakona o javnim nabavkama.

- Odgovornom i dosljednom primjenom ovog zakona od strane ugovornih organa i ponuđača, a naročito Agencije za javne nabavke, Ureda za razmatranje žalbi i Suda BiH, enormna godišnja korupcija bi bila zaustavljena – naglasio je Grujić.

On je dodao da bi na taj način korupcija bila svedena na razumnu meru koja bi iznosila ispod pet procenata i godišnje ne bi prelazila 200 miliona KM.

Grujić je kao ključni razlog koji omogućuje nekontrolisanu pljačku javnih sredstava naveo drastično smanjenu transparentnost i neodgovornost u ugovornim organima, a posebno je naglasio nezakonit rad ključnih državnih institucija.

Što se tiče samog  prijedloga Nacrta Zakona o javnim nabavkama koga je ponudio Tender, u njega su ugrađeni ključni stavovi iz svih raspoloživih direktiva EU o javnim nabavkama, najboljim rješenjima iz zakona o javnim nabavkama susednih zemalja i drugih evropskih zemalja.  

Prijedlog Nacrta Zakona o javnim nabavkama dostavljen je svim poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta, svim šefovima političkih paritija, te Vijeću Ministara BiH.

Neposredno po završetku press konferencije, klub zastupnika HDZ-a Predstavničkog doma uputio je poziv predstavnicima Antikorupcijske mreže ACCOUNT i Tendera, te iskazao zainteresovanost za novi prijedloga Nacrta Zakona o javnim nabavkama.

Sastanak HDZ-a i predstavnika ACCOUNT-a i Tendera biće održan u narednih nekoliko dana.