Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Poslanici u ofanzivi
18. Apr. 2013.
Poslanici nezadovoljni izvještajem o svom radu izbacili CCI sa sjednice
Kolegij državnog Parlamenta zabranio je predstavnicima nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa da iz sale prati sjednicu. Poručeno im je da sjednicu svakako mogu gledati putem interneta. Na koji god način pratili sjednicu zaključak će uvijek biti isti – poslanici ne rade posao za koji su natprosječno plaćeni

Državni poslanici nisu danas raspravljali o novom zakonu o javnim nabavkama kako bi se smanjila korupcija ni o matičnom broju kako bi bebe u Bosni i Hercegovini mogle imati zdravstvenu zaštitu. Poslanicima ne smeta to što korupcija odnese oko milijardu i po maraka godišnje, prema procjenama Antikorupcijske mreže u BiH. Ne smeta im ni što su, osim budućnosti najmlađim stanovnicima ove zemlje uskratili i osnovno pravo – da zvanično dobiju ime. Poslanicima generalno ne smeta ništa što smeta svim ostalim stanovnicima ove države.

Poslanicima je danas smetala samo jedna nevladina organizacija – Centri civilnih inicijativa – čijim predstavnicima nije dozvoljeno da prate sjednicu iz sale. Prva dva sata sjednice poslanici države sa najmanjim šansama za ulazak u Evropsku uniju raspravljali su treba li nevladinoj organizaciji koja prati njihov rad dozvoliti da bude u sali.

Klub zastupnika SDA zatražio je danas, na samom početku sjednice Predstavničkog doma, informaciju od Kolegija Predstavničkog doma o zabranjivanju prisustva sjednici predstavnicima Centara Civilnih Inicijativa (CCI).

Predsjedavajući doma Božo Ljubić izvijestio je da Kolegij svaki put odobrava predstavnicima nevladinih organizacija pristup sjednici.
- Kolegij je zatražio informacije od CCI-ja koje idu u prilog transparentnosti našeg rada, a tiču se finansijskog poslovanja CCI-ja i njihovog praćenja Parlamenta. Dakle, mi još nismom dobili adekvatnu informaciju i nismo odobrili njihovo prisustvo na ovoj sjednici - kazao je Ljubić.

Uime Kluba SDA Šemsudin Mehmedović kazao je da navedeno nije razlog za odbijanje zahtjeva za prisustvo predstavnika CCI-ja te zatražio da se predstavnicima ove nevladine organizacije dozvoli prisustvo. 

Ljubić je podsjetio da su sve sjednice javne te da ih svi mogu pratiti putem medija. Poslanik Šefik Džaferović je zamolio Kolegij da povuče ovu odluku.
- Molim vas da to uradite i preduprjedite bijes javnosti prema Predstavničkom domu PSBiH. Tražimo kao Klub da se o ovome odredi kompletan Dom - zatražio je Džaferović.

Zamjenik predsjedavajućeg Denis Bećirović zamolio je tumačenje Poslovnika u radu kada je u pitanju razvijanje diskusije prije usvajanja dnevnog reda.
- Ne znam zašto je na djelu ovakav frontalni napad na Kolegij jer mi nismo dali trajnu zabranu na njihovo prisustvo sjednicama. Riječ je o odluci koja je donešena po Pravilniku - rekao je Bećirović.

Džaferović je Bećirovića podsjetio da je iz opozicije bio vrlo gorljiv u zagovaranju prisustva svih nevladinih organizacija sjednicama doma.
- Ne znam šta se promijenilo. Dakle, nema nikakvog frontalnog napada, želimo samo da javnost zna o čemu se radi - istakao je Džaferović. 

Uslijedila je replika Bećirovića u kojoj je naveo da njegov stav nije promijenjen te pozvao Džaferovića da "ne pravi cirkus pred kamerama".

Klub SDS-a podržao je odluku Kolegija i smatra da bi ta zabrana trebala biti trajna, a zbog, kako je navela Aleksandra Pandurević, neobjektivnog i sumnjivog izvještavanja ove organizacije o radu Parlamenta.
- Nama ne treba nikakav CCI, strana, nevladina plaćena organizacija kao posrednik između nas i naših birača i sve dok njihovi izvještaji ne budu objektivni, Klub SDS-a podržavat će odluku Kolegija da oni ne prisustvuju sjednicama - naglasila je Pandurević.

Džaferović je podsjetio dom na osnovne demokratske principe i upozorio da će ova odluka imati dalekosežne posljedice.
- Tražim da u dnevni red uvrstite tačku dnevnog reda u vezi ove odluke te da se dom izjasni o njoj - kazao je. 

Pandurević je replicirala i kazala da CCI mogu sjediti u svojoj kancelariji i pratiti sjednicu putem web stranice te najavila da će, ukoliko CCI ponovo podnese zahtjev za prisustvo sjednici, lično dovesti što više organizacija iz RS-a da i oni sjede u sali.
- Ne vidim zbog čega bi CCI bio povlašten - zaključila je Pandurević.

Poslanik Petar Kunić smatra da je rad CCI-ja "navukao mržnju građana na Parlament".
- Njihova metodologija rada je upitna, daju komparativne podatke. Ne možete, na primjer, porediti naš rad s radom hrvatskog Sabora. CCI se stavljaju iznad Parlamenta i sve im je dozvoljeno - zaključio je Kunić.

Poslanik Beriz Belkić je tokom diskusije kazao da je tek saznao da su predstavnici CCI-ja dobili "žuti karton".
- Nisam sretan što se to desilo i što su eliminisani pa čak i ako je u pitanju samo jedna sjednica. Ovo nije dobro i bespotrebno će zaokupiti pažnju javnosti - rekao je Belkić.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković zatražio je od sekretara Doma informaciju koja je dostavljena iz CCI-ja kako bi znali o čemu će glasati.
- Smatram da nije u redu da se uđe na mala vrata u Bijelu salu i nišane naši redovi. Tražili smo od CCI-ja da dostave podatke o njihovom praćenju našeg rada i onda ćemo onda razmatrati zahtjev za prisustvo. Nema niti jedan razlog da se od toga pravi problem u ovom domu. Namjera Kolegija je bila zaštita integriteta poslanika i da se svi dovedu u jedan nivo, bez ekskluziviteta za bilo koga - rekao je.

Poslanik Anto Domazet smatra da nevladine organizacije pokušavaju uzeti liderstvo nad Parlamentom te da je umjesto konfrontacije potrebno razvijati partnerski odnos s njima.
- Mi se ne moramo slagati s njima, ali ne moramo provoditi restriktivne mjere. Razumijem aktualnu situaciju, ali šta ubuduće? Dobro bi bilo organizirati debatu, ali smatram da ne treba poslati poruku da mi primjenjujemo restriktivne mjere i da predstavnici civilnog centra nisu dobrodošli - rekao je.

Smatra da reakcije na rad nevladinih organizacija pokazuje nemoć institucija.
- Nemojte da poduzimamo taj korak. Ne treba Parlament da se bavi ovim pitanjima već njihovi donatori - zaključio je Domazet. 

Poslanik Dušanka Majkić replicirala je Domazetu i podsjetila da se ne raspravlja o radu svih nevladinih organizacija već samo jedne - CCI-ja.
- Putem nevladinog sektora možete da radite mnoge stvari koje su vani nezamislive, a kod nas su normalne - istakla je.

Po okončanju rasprave prisupilo se glasanju o uvrštavanju u dnevni red tačke koja se odnosi na izjašnjavanje Doma o odluci Kolegija o zabrani prisustvovanju današnjoj sjednici predstavnicima CCI-ja. 

Prijedlog je odbijen te se pristupilo usvajanju ranije predloženog dnevnog reda. 

Rukovodstvo bh. parlamenta i dio poslanika, pored svih problema ove zemlje i zastoja na euroatlanskom putu, za koji su direktno odgovorni, umjesto da konačno počnu raditi svoj posao, u interesu građana BiH, bave se nevladinom organizacijom koja vrši monitoring njihovog rada i javnost redovno obavještava o rezultatima rada, te i drugih institucija vlasti u BiH.

Ovo je saopćeno iz Centra civilnih inicijativa (CCI) u povodu onemogućavanja predstavniku CCI-ja da prisustvuje danas sjednici Predstavničkog doma. 

U saopćenju se navodi da su „kritiku svog nerada, katastrofalnih rezultata i enormnih primanja, najvećih u regionu, a u potpunom neskladu sa rezultatima, koji su najslabiji u regionu“, rukovodstvo PSBiH i neki poslanici vladajuće koalicije shvatili kao povod za obračun sa kritičarem takvog stanja, odnosno sa Centrima civilnih inicijativa.

Ističe se da je predstavniku CCI-a, nakon sedmogodišnjeg redovnog praćenja rada ove institucije, zabranjen pristup u Parlamentarnu skupštinu BiH.
- Umjesto svojim poslom, kojim se u zemlji bave neformalna tijela, na neformalnim sastancima, Parlament vrijeme troši na obračun sa CCI-jem, koga se, u maniru nekih prošlih vremena, naziva stranom plaćeničkom organizacijom. I pri tome, ni jednog trenutka, konkretnim argumentima, ne demantuje tačnost informacija koje CCI iznosi o njihovom radu - navodi CCI u saopćenju.

Dodaje se da CCI rukovodstvu PSBiH nije dao tražene podatke (koje inače uopšte nije dužan da im dostavi) ne zato što ih taji, svi su oni ili već postavljeni ili će biti na web stranicu organizacije, kako je i uobičajeno, nego zbog bahatosti kojom su ti podaci zatraženi i apsurdog pozivanja na Zakon o slobodi pristupa informacijama, „čime rukovodstvo najvišeg zakonodavnog tijela pokazuje zabrinjavajuće neznanje i neshvatanje suštine i smisla nekih zakonskih akata“.

Ovako ponašanje rukovodstva parlamenta i dijela poslanika PSBiH, CCI smatra neprihvatljivim i nedostojnim ugleda koji bi najviše zakonodavno tijelo u zemlji i njegovi članovi trebali da imaju.
- Pošto CCI svoj posao radi ne da bi rušio institucije nego da bi, u interesu građana, svojom kritikom pridonio njihovom osnaživanju, kroz pritisak za što boljim radom, ostajemo privrženi tom cilju. Odbijamo da ovakvo ponašanje dijela Parlamenta shvatimo kao sukob između nas i Parlamenta. To je naprosto atak odgovornih za nerad institucije i loše stanje u društvu na kritičare takvog nerada i stanja. I pokušaj zastrašivanja NVO sektora i uvođenja cenzure, na „mala vrata“ - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da javnost ima pravo da zna šta rade političari, a institucije vlasti imaju dužnost da omoguće nezavisnu kontrolu tog rada od strane medija, nevladinih organizacija i udruga građana.
- Sve drugo je atak na daljnji razvoj demokratije u Bosni i Hercegovini - navode iz CCI-ja.