Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
James Hamilton, predsjednik Međunarodne organizacije tužilaca
03. Jun. 2013.
Izvor korupcije su političari koji su beskrajno na pozicijama
Njegovo stajalište je da je bitno da Sud BiH zadrži svoje nadležnosti kada su u pitanju procesuiranja odgovornih za organizirani kriminal, jer oni, kako naglašava, utječu na privrednu situaciju u našoj zemlji
James Hamilton

Džejms Hamilton (James), član Venecijanske komisije i predsjednik Međunarodne asocijacije tužilaca, u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ osvrnuo se na stanje u našoj zemlji, pojašnjavajući koje su slabosti bh. pravosuđa i tužilaštva te na čemu dodatno treba poraditi.

 
Reforma pravosuđa

S obzirom na to da je učestvovao u izradi mišljenja Venecijanske komisije o pravnoj sigurnosti i nezavisnosti pravosuđa u BiH, Hamilton dobro poznaje prilike u našoj zemlji pa, između ostalog, smatra da je veoma važno zadržati nadležnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), ali i nastaviti reformirati pravosuđe.

- Mnogo toga je potrebno uraditi. Na prvom mjestu to su reforma pravosudnog sektora, stvaranje novih institucija, uspostavljanje principa dokazivanja porijekla imovine, ali i reforma cijelog ustavnog sistema koji je uspostavljen da bi se prekinuo rat. Očito ovo nije dugoročno i održivo rješenje. Isto tako, ako imamo političare koji su beskrajno na svojim pozicijama i ne žele odustati od njih, to je još jedan izvor korupcije - potcrtava Hamilton.

Njegovo stajalište je da je bitno da Sud BiH zadrži svoje nadležnosti kada su u pitanju procesuiranja odgovornih za organizirani kriminal, jer oni, kako naglašava, utječu na privrednu situaciju u našoj zemlji.

- Međutim, još ima dosta slabosti koje su uzrokovane fragmentacijom cjelokupnog pravnog sistema u BiH. Moraju se pokrenuti nove reforme. Jedna od njih je ujedinjavanje tužilaštava na nivou BiH. Sada imate više tužilaštava na različitim nivoima vlasti i svako je nezavisno jedno od drugog, bez koordinacije. Isto tako, potrebno je uskladiti zakonodavstvo i harmonizirati ga na različitim nivoima. To podrazumijeva uspostavljanje pravnih institucija na državnom nivou koje bi osigurale jedinstvenu interpretaciju zakona – ističe naš sagovornik.

Biti transparentan

Kada je riječ o procesuiranju korupcije na najvišem nivo, Hamilton je potvrdio da je upoznat s istragom koja se vodi protiv predsjednika FBiH Živka Budimira zbog primanja mita, a koju pojedinci pokušavaju ispolitizirati.

- Da, znam o čemu je riječ. Ali, s obzirom na to da sam bivši tužilac, ne mogu komentirati slučaj u ovoj fazi, jer želim izbjeći predrasude. Mogu reći da, kada državni zvaničnici donose neke odluke, oni moraju voditi računa o pravima i odgovornosti građana. Moraju biti transparentni kako bi se izbjegla korupcija - ističe predsjednik Međunarodne asocijacije tužilaca.

Staviti akcent na pravo pojedinca, a ne naroda

- Razumljivo je da je u želji da se zaustavi rat u BiH akcent stavljen na pravima naroda, ali sada mora biti na pravu pojedinca, što je, ustvari, u skladu sa standardima EU. Znam da je ovo lakše reći nego učiniti, pogotovo za mene, koji sam autsajder, ali građani, zaista, trebaju početi razmišljati o tome. Venecijanska komisija je dala svoje mišljenje prije osam godina i tada je započeo cijeli proces - poručio je Hamilton.


Autor B.Bećirović, preneseno iz Avaza