Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Pozivno pismo
10. Jun. 2013.
Radna konferencija posvećena prijaviteljima korupcije
Udruženje za zaštitu uzbunjivača Bosne i Hercegovine, COD Luna i Mreža ACCOUNT organiziraju ovaj događaj kako bi predstavili javnosti neophodnost konkretne i efikasne mjere zaštite uzbunjivača od odmazde i kazne odredbe za odgovorne za činjenje odmazde nad uzbunjivačima, čime bi se građani i građanke BiH ohrabrili da prijavljuju korupciju u većem broju

Pozivamo Vas na radnu konferenciju posvećenu prijaviteljima korupcije u BiH i prednacrtima državnog i federalnog Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije (uzbunjivačima), zakazanu za utorak 18. juna 2013. godine u prostorijama Medija Centra, Sarajevo, Kolodvorska 3 sa početkom u 11 časova. 

 

Konferencija se organizuje kao rezultat jednogodišnje inicijative za donošenje zakona o zaštiti prijavitelja koji implementira Centar za odgovornu demokratiju COD Luna uz podršku Centra civilnih inicijativa (CCI).

 

Prvi dio konferencije posvećen je uzbunjivačima i rezultatima njihove borbe za zaštitu kroz svjedočenja Višnje Marilović, Teufika Hadžiahmetovića i Senadina Arapčića. Drugi dio konferencije adresira pravni aspekt zaštite uzbunjivača kroz uporednu analizu dva prednacrta Zakona o zaštiti (na državnom i federalnom nivou) nakon čega će uslijediti rasprava čiji je cilj da konkretnim prijedlozima unaprijedi oba Nacrta Zakona. 

 

Prisutnima će se obratiti: direktor USAID BiH David Barth, predstavnik CCI Igor Stojanović, predstavnik nezavisne parlamentarne grupe NDI za izradu Nacrta Zakona o zaštiti uzbunjivača, predstavnik Radne Grupe Vlade FBiH za izradu nacrta Zakona na federalnom nivou, direktor Mreže ACCOUNT Eldin Karić i koordinator inicijativa za zastitu uzbunjivača u BiH Bojan Bajić. 

 

Udruženje za zaštitu uzbunjivača Bosne i Hercegovine, COD Luna i Mreža ACCOUNT organiziraju ovaj događaj kako bi predstavili javnosti neophodnost konkretne i efikasne mjere zaštite uzbunjivača od odmazde i kazne odredbe za odgovorne za činjenje odmazde nad uzbunjivačima, čime bi se građani i građanke BiH ohrabrili da prijavljuju korupciju u većem broju. 

 

Konferencija će trajati do 16 časova. 

 

Molimo Vas da svoje prisustvo potvrdite do 17.06.2013. godine putem e-maila account@account.ba ili telefonskim putem na 033 200 538. Učesnicima koji potvrde prisustvo poslaćemo oba prednacrta Zakona putem e maila kako bi se mogli pripremiti za raspravu.

 

Preuzmite agendu:
Agenda konferencije