Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
NAJAVA
20. Sep. 2013.
Kampanja protiv korupcije u obrazovanju
U osnovnim i srednjim školama u Banjoj Luci tokom više od mjesec dana provodit će se kampanja protiv korupcije u obrazovanju

Kampanja „Prevencijom protiv korupcije u obrazovanju“ održavat će se od 23. septembra do 27. oktobra 2013. godine u 15 srednjih i 11 osnovnih škola u Banjoj Luci. Podijeljena je u dva glavna dijela: predavanja, radionice i prezentacije u školama i konkurs za strip o korupciji.

 

Predavanja u školama počinju u ponedjeljak 23. septembra u banjalučkim srednjim i osnovnim školama sa programima u trajanju od jednog školskog časa za sve učenike škola.

 

“Za osnovce će učenici srednjih škola i studenti održati kratko predavanje o korupciji i njenoj štetnosti, zatim će se igrati igra 'Klupko', koja će da objasni kako je sve u našem društvu povezano i kako sve zavisi jedno od drugog a kako upravo korupcija može da prekine tu mrežu i uništi povezanost”, kažu organizatori kampanje.

 

Za srednjoškolce su pripremljena predavanja o korupciji uz primjere i nekolicinu informacija vezano za korupciju u obrazovanju u BiH ali i načine borbe protiv ovog problema. 

“Nakon prezentacije krenućemo sa otvorenom diskusijom na temu korupcije sa akcentom na obrazovanje, gdje ćemo se potruditi da kroz razgovor čujemo mišljenja srednjoškolaca o problemu korupcije i kako na koji način bi se oni borili protiv ovog problema”, navode organizatori.

 

“Konkurs za najbolji strip o korupciji“ će biti otvoren 23. septembra 2013. godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola i studente na području Bosne i Hercegovine. Tema konkursa je upravo korupcija i tražiće se najbolji strip koji će na najvjerodostojniji način prikazati ovaj problem.

 

Konkurs će biti raspisan 23. septembra a rok za dostavljanje radova će biti do 14. oktobra 2013. godine.

 

Kampanju “Prevencijom protiv korupcije u obrazovanju” organizuju Antikorupcijski tim Studentskog Parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci sa mResursom Republike Srpske i Omladinsko-komunikacionim centrom Banja Luka, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske. Pokrovitelj kampanje je Antikorupcijska mreža u Bosni i Hercegovini ACCOUT.

 

Kampanja će se završiti samim proglašenjem pobjednika 27. oktobra 2013. godine kada će se održati i dodjela nagrada za najbolje stripove ali i i podijeliti stripovi učenicima i studentima. 

 

(ACCOUNT)