Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Saopštenje
25. Apr. 2014.
JAVNA DEBATA U DOBOJU: Kako smanjiti korupciju pri zapošljavanju
Debate na istu temu bit će do kraja mjeseca organizovane i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini (Brčko, 29. april 2014. i Gračanica 30. april 2014. godine)

U četvrtak 24. aprila 2014. godine u Doboju je u organizaciji Antikorupcijske mreže u BiH – ACCOUNT održana javna debata pod nazivom Pravosuđe – prijava i monitoring korupcije u zapošljavanju u javnom sektoru, sa posebnim osvrtom na unapređenje normativnog okvira za suprotstavljanje korupciji i diskriminaciji u zapošljavanju na državnom, entitetskim i nižim nivoima vlasti.

Debata je održana sa ciljem da se uspostave temelja za efikasniju borbu protiv korupcije kroz analizu i monitoring sistema zapošljavanja u javnim institucijama koji je u medijima i javnosti označen kao jedan od najvećih problema funkcionisanja ovih institucija i prepreka smanjenju broja nezaposlenih u Bosni i Hercegovini.

Kao rezultat debate na kojoj je učestvovalo oko 30 osoba, predstavnika nevladinih organizacija i medija, dogovoreno je i pokretanje inicijative za izmjene zakonske regulative koje će između ostalog obuhvatiti donošenje pravilnika o zapošljavanju i pravilnika o sistematizaciji koji će biti u skladu sa evropskom praksom te ukidanje diskrecione ocjene koja predstavlja jedan od najvećih problema pri zapošljavanju u javnim institucijama. Pomenuti pravilnici trebali bi doprinijeti tome da se smanji administracija te da relevantne i stručne osobre vrše monitoring nad procesom zapošljavanja.

Mersiha Jogunčić, koordinatorica Centra za razvoj civilnog društva iz Doboja, koji je bio suorganizator debate, na početku debate iznijela je kratak osvrt na analizu stanja u sektoru zapošljavanja u Općini Doboj. Tokom izlaganja i diskusije koja je uslijedila, kao neki od prioriteta označeni su i revizija ugovora o djelu i ugovora na određeno vrijeme.

Debate na istu temu bit će do kraja mjeseca organizovane i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini (Brčko, 29. april 2014. i Gračanica 30. april 2014. godine).

Za više informacija, stojimo vam na raspolaganju.

 

ACCOUNT