Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Poplave u BiH
23. Maj/Svibanj. 2014.
ACCOUNT: Predstavnici mreže u timu za nadzor regularnosti pri podjeli humanitarne pomoći
U ACCOUNT-u smo uvjereni da je uloga organizacija civilnog društva koje se bore protiv različitih oblika korupcije i zloupotreba u bh. društvu sada još izraženija i da je njihov konkretan angažman u lokalnim zajednicama potrebniji nego ikada

Antikorupcijska mreža u Bosni i Hercegovini - ACCOUNT poduzima posljednjih dana aktivnosti koje imaju za cilj da spriječe neregularnosti i zloupotrebe humanitarne pomoći koja posljednjih dana pristiže sa svih strana a koje se sve češće spominju u sredstvima javnog informisanja i među građanima.

Zbog zabrinutosti velikog broja građana da pomoć neće stići do onih kojima je namijenjena te (ne)opravdanih sumnji u transparentnost prilikom raspodjele prikupljenih namirnica i ostalih potrepština, Štab Civilne zaštite Zenica formirao je tim za prijem i distribuciju humanitarne pomoći. U radu tima učestvuje i predstavnik ACCOUNT-a, Muhamed Pivić iz udruženja Akcija građana Zenica. U ACCOUNT-u smo uvjereni da je uloga organizacija civilnog društva koje se bore protiv različitih oblika korupcije i zloupotreba u bh. društvu sada još izraženija i da je njihov konkretan angažman u lokalnim zajednicama potrebniji nego ikada.

Stoga su u lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine pokrenute inicijative da se predstavnici sektora civilnog društva uključe u proces raspodjele pomoći kako bi se osigurala njegova transparentnost i regularnost.

Pored toga, ACCOUNT je još prije tri dana otvorio 26 punktova putem kojih građani mogu prijaviti neregularnosti pri podjeli pomoći ili bilo kakvu zloupotrebu koju primijete u svojim zajednicama. Mapu punktova sa kontakt podacima pogledajte ovdje.

 

(ACCOUNT)