Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
06. Feb. 2015.
USPJEH ČLANICE ACCOUNT-a: Preporuka ombudsmena BiH donesena u korist UG Za analizu javnih politika
U konkretnom slučaju radi se o javnim institucijama koje se finansiraju iz budžeta i troše novac poreskih obveznika te kako je vršenje njihovih funkcija od javnog značaja i navedene informacije po mišljenju ombudsmena predstavljaju javne informacij, stoji u preporuci ombudsmena

Preporuka Ombudsmena Poreskoj upravi Republike Srpske

 

Institucija ombudsmena za ljudska prava u Bosni i Hercegovini je donijela Preporuku povodom Žalbe Udruženja građana Za analizu javnih politika kojom se Poreskoj upravi Republike Srpske preporučuje da odmah postupi u skladu sa zahtjevom Udruženja za dostavljanjem informacija.

Udruženje Za analizu javnih politika iz Banjaluke je kontaktiralo Poresku Upravu Republike Srpske radi dostavljanja informacija o zapošljavanju u nekoliko institucija zdravstvenog sektora Republike Srpske. Udruženje se obraćalo Poreskoj Upravi direktno dva puta, a takođe se obratilo i putem institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH. Sva tri puta, Poreska uprava RS je odbila njihove zahtjeve za slobodan pristup informacijama, pozivajući se na obavezu čuvanja poreske tajne.

Prema mišljenju Ombudsmena, traženi podaci predstavljaju podatke koji se odnose na službenike koji obavljaju javnu funkciju, te njihova imena i prezimena, radna mjesta i kvalifikacije u jednom demokratskom društvu ne smiju predstavljati zaštićene podatke. U konkretnom slučaju radi se o javnim institucijama koje se finansiraju iz budžeta i troše novac poreskih obveznika te kako je vršenje njihovih funkcija od javnog značaja i navedene informacije po mišljenju ombudsmena predstavljaju javne informacije.


- Za nas ova preporuka znači puno, jer predstavlja pozitivan pomak u procesu dobijanja traženih informacija, rekao nam je Vanja Milašinović, predsjednik Udruženja.


Dana 13.01.2015. godine Udruženje se na rješenje Poreske uprave Republike Srpske žalilo drugostepenom organu Ministarstvu finansija Republike Srpske. U vezi sa ovom žalbom, Udruženje još uvijek nije dobilo nikakvu povratnu informaciju, a ukoliko bude potrebno, Milašinović je najavio da će tražiti pravnu pomoć Mreže ACCOUNT.


- U slučaju nemogućnosti da svoja prava po osnovu dostavljanja informacija ostvarimo putem redovne procedure bićemo prinuđeni da ista ostvarimo sudskim putem, najavili su iz Udruženja građana Za analizu javnih politika. Vanja Milašinović kaže da će sačekati da istekne rok od 20 dana koji je dao ombudsmen za postupanje po njihovoj preporuci, a koji ističe krajem februara, te da će u međuvremenu i usmeno kontaktirati Presku upravu RS i razmotriti ostale pravne lijekove koji im stoje na raspolaganju.