Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
09. Dec. 2016.
SVJETSKI DAN BORBE PROTIV KORUPCIJE BIH DOČEKUJE SA PORAŽAVAJUĆIM REZULTATIMA!
Povodom Svjetskog dana borbe protiv korupcije, 9.12.2016. godine, Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva u BiH – ACCOUNT upozorava javnost da ovaj datum Bosna i Hercegovina dočekuje sa poražavajućim rezultatima, čije posljedice osjećaju najviše sami građani.

Prema podacima iz posljednjeg Indeksa percepcije korupcije,  BiH je na 76 mjestu od ukupno 168 zemalja sa tendencijama za konstantno nazadovanje na ljestvici.

 

„Jasno je da se sistem ne želi odbraniti od korupcije. Ako hoćemo mjeriti volju za borbu protiv korupcije, to je lako, dovoljno je pogledati koliko sredstava u BiH se izdvaja za to. Obzirom da u budžetima institucija BiH nije izdvojena ni 1 KM za tu svrhu, možemo slobodno reći da volje nema.“- izjavio je Eldin Karić, direktor projekta ACCOUNT.

 

Korozivnost korupcije na procese razvoja države umanjuje njene potencijale za pristup EU. Građani imaju razloga vjerovati da su nepotizam, “štela” i mito jedini način da ostvare minimum ekonomske stabilnosti, što u konačnici može kreirati koruptivni mentalitet. Podaci iz nedavno objavljenog istraživanja već ukazuju na tu pojavu – istraživanje stavova 1500 građana BiH pokazalo je da više od 50 posto njih smatra da se uopće ne isplati boriti protiv  korupcije, dok je čak 30% ispitanika priznalo učestvovanje u pojedinim koruptivnim aktivnostima. 

 

„Borba protiv korupcije danas u BiH svodi se na entuzijazam i upornost pojedinaca, što ni u kom slučaju nije dovoljno. Bosna i Hercegovina mora napraviti odlučnije korake u ovoj oblasti i to odmah. Prevencija kroz obrazovni sistem, funkcionalni kanali za prijavljivanje korupcije, otvorenost i približavanje institucija prema građanima, efikasni mehanizmi pravosuđa, transparentne javne nabavke, preuzimanje odgovornosti... koraci su kojima se države bore protiv ove "bolesti“ i BiH mora razviti jake i transparentne mehanizme za njihovo ostvarenje,“ poručuje Mreža ACCOUNT.

 

TIM ACCOUNT