Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
14. Dec. 2016.
Održana konferencija o efikasnoj primjeni mehanizama za zaštitu prijavitelja korupcije u javnim institucijama u BiH
Danas je u Sarajevu održana Konferencija o efikasnoj primjeni mehanizama za zaštitu prijavitelja korupcije u javnim institucijama u BiH.

Konferenciju je, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID/BiH), organizovala Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva u BiH – ACCOUNT. 

 

Događaj je otvorio Eldin Karić, direktor Centra za razvoj medija i analize. 

 

Poslije Karića, prisutnima se obratila Ambasadorica SAD-a u BiH rekavši kako je američka vlada posvećena zaštiti onih koji su dovoljno hrabri da prijave korupciju na radnom mjestu.


“Cijenimo sve ono što je Mreža ACCOUNT uradila u ovoj oblasti. Američka vlada će i dalje podržavati sve napore civilnog društva da unutar vladinih institucija razvijaju snažne i transparentne mehanizame zaštite prijavitelja korupcije”, rekla je Cormack. 

 

Učesnicima se u uvodnom dijelu obratio i direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Hasim Šabotić, naglasivši da je potrebno kreirati efikasan sistem koji će ljude zaštititi i ohrabriti da prijave korupciju, ukoliko su im takvi slučajevi poznati, te da to podrazumijeva i postojanje zakona i na nižim nivoima od državnog.

 

Unapređenje institucionalnih mehanizama zaštite i sigurnosti prijavitelja korupcije, sticanje povjerenja prijavitelja u institucije sistema kao i promovisanje i poticanje aktivnog učestvovanja građana u borbi protiv korupcije, bile su samo neke od tema ove značajne konferencije. 

       

Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT