Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
12. Jan. 2017.
Potpisan Memorandum o saradnji između Ministarstva pravde RS i Antikorupcijske mreže u BiH – ACCOUNT
Ministar pravde u Vladi Republike Srpske, Anton Kasipović, direktor Centra za razvoj medija i analize Eldin Karić i Dženana Alađuz, direktorica Udruženja INFOHOUSE, potpisali su danas, u Banjoj Luci, Memorandum o saradnji između Ministarstva pravde Republike Srpske i Antikorupcijske mreže u BiH – ACCOUNT.

 Navedeni memorandum predstavlјa osnovu za saradnju u antikorupcionim aktivnostima potpisnika, kroz zajedničku realizaciju određenih mjera i aktivnosti iz Akcionog plana za provođenje Strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj (2013-2017).  

 

„Borba protiv korupcije je obaveza i opredjelјenje Vlade Republike Srpske i Ministarstva pravde. U tom smislu dragocjena je si saradnja s nevladinim sektorom“ izjavio je ministar pravde u Vladi Republike Srpske, Anton Kasipović.

 

Ovim dokumentom se precizira saradnja Ministarstva pravde u Vladi Republike Srpske sa predstavnicima nevladinog sektora uklјučujući tehničku podršku, izgradnju institucionalnog kapaciteta, razmjenu informacija i promociju.

 

„Ovo je veoma značajan dokument i veliki korak u borbi protiv korupcije, posebno jer se prvi put definiše saradnja naše mreže sa institucijama u Republici Srpskoj“, istakao je direktor Centra za razvoj medija i analize, Eldin Karić.

 

Posebna pažnja biće posvećena obuci za izradu planova integriteta predstavnika svih institucija u javnom sektoru kao i jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj. 

 

Saradnja između Ministarstva pravde Republike Srpske i Antokrupcijske mreže u BiH - ACCOUNT realizovaće se uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID).