Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
31. Maj/Svibanj. 2017.
POTPISAN MEMORANDUM SA VLADOM SBK: Vlada iskazala interes za realizaciju antikorupcijskih aktivnosti
Potpisivanju su prisustvovali koordinator Tima za borbu protiv korupcije Srednje-bosanskog kantona Sulejman Tukar, članovi tima i ministar MUP-a SBK, Feliks Vidović

Direktor Antikorupcijske mreže ACCOUNT, Eldin Karić,  potpisao je danas Memorandum o saradnji sa premijerom Srednje-bosanskog kantona, Tahirom Lendom i zamjenikom direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Draganom Slipcom.

Nakon potpisivanja Memoranduma, premijer Lendo je izjavio da je Vlada SBK iskazala interes za realizaciju antikorupcijskih aktivnosti, te da njihov Tim za borbu protiv korupcije ima podršku za sve mjere koje proizlaze iz ovog Memoranduma.

- Iskustva i dometi ACCOUNT-a će nam biti od koristi, rekao je Lendo.

Direktor ACCOUNT-a, Eldin Karić rekao je da je ovo znak zainteresovanosti Vlade SBK da krene u borbu protiv korupcije i dodao:

- Imamo iskustvo, eksperte i članice Mreže ACCOUNT iz SBK koji će raditi na realizaciji mjera. Stojimo na raspolaganju svim svojim kapacitetima, rekao je Karić.

Zamjenik direktora APIK-a, Dragan Slipac je istakao da je u BiH prisutna sustavna korupcija i da je ona postala način života.

- Političke, ekonomske, sigurnosne i društvene posljedice osjećamo svi. Samo sustavnim pristupom, koordinacijom i zajednički se možemo boriti protiv korupcije, rekao je Slipac.

Potpisivanju su prisustvovali koordinator Tima za borbu protiv korupcije Srednje-bosanskog kantona Sulejman Tukar, članovi tima i ministar MUP-a SBK, Feliks Vidović.

Potpisivanjem Memoranduma formalizira se saradnja strana potpisnica na realizaciji mjera iz Akcionog plana za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije (2015-2019), u dijelu koji predviđa učešće organizacija civilnog društva u borbi protiv korupcije i u dijelu ostvarivanja saradnje u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou.