Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
06. Jun. 2017.
POTPISAN MEMORANDUM SA VLADOM ŽUPANIJE POSAVSKE: Saradnja u implementaciji antikorupcijskih mjera
Istakao bih profesionalnost Tima za borbu protiv korupcije Županije Posavske, koji može biti primjer za druge kantonalne timove, rekao je direktor ACCOUNT-a, Eldin Karić i naglasio da Antikorupcijska mreža u BiH ACCOUNT svim svojim kapacitetima stoji na raspolaganju za implementaciju antikorupcijskih mjera koje su zacrtane u strategiji Županije

Direktor Antikorupcijske mreže ACCOUNT, Eldin Karić,  predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić, zamjenik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Dragan Slipac, potpisali su danas Memorandum o saradnji.

- Istakao bih profesionalnost Tima za borbu protiv korupcije Županije Posavske, koji može biti primjer za druge kantonalne timove, rekao je direktor ACCOUNT-a, Eldin Karić i naglasio da Antikorupcijska mreža u BiH ACCOUNT svim svojim kapacitetima stoji na raspolaganju za implementaciju antikorupcijskih mjera koje su zacrtane u strategiji Županije.

- Vlada Županije Posavske je ovim činom ispunila svoje strateške i zakonske obaveze u smislu formalnih pretpostavki – formiran je Tim za borbu protiv korupcije i usvojena strategija. Sada predstoji implementacija. APIK je na raspolaganju, a zahvaljujem se i ACCOUNT-u koji će pomoći sa svoje strane, rekao je Dragan Slipac, zamjenik direktora APIK-a.

Predsjednik Vlade Županije, Marijan Klaić, izrazio je uvjerenje da je percepcija korupcije veća nego što je realna, barem kada je Županija Posavska u pitanju.

- Svakako se radi o velikom problemu. Mi smo u naš tim za borbu protiv korupcije birali ljude ne da bismo zadovoljili formu, već su to ljudi koji imaju i ideje, i znanje i imaju šta predložiti Vladi, rekao je Klaić.

Potpisivanju Memoranduma o saradnji su prisustvovali i Berislav Živković, predsjednik Tima za borbu protiv korupcije Županije Posavske i Marko Duje, član Tima.

Nakon potpisivanja Memoranduma, Živković je rekao:

- Drago mi je da ste naši gosti, da imate priliku uvjeriti se da je i osobno opredjeljenje Vlade da se prihvatimo antikorupcijskih zadataka. Nadamo se da naši rezultati neće biti ispod očekivanja Vlade, rekao je Živković i dodao da će Tim na čijem je čelu maksimalno odgovoriti na zadatke.

Potpisivanjem Memoranduma formalizira se saradnja strana potpisnica na realizaciji mjera iz Akcionog plana za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije (2015-2019), u dijelu koji predviđa učešće organizacija civilnog društva u borbi protiv korupcije i u dijelu ostvarivanja saradnje u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou.