Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
07. Jul. 2017.
DOBRONAMJERNI ODGOVOR ACCOUNTA: Nagrađeni prilog nema veze sa Tuzla kvarcom
Žiri novinarske nagrade ACCOUNT-a jeste prošle godine dodijelio nagradu za istraživačko novinarstvo Omeru Hasanoviću za prilog pod nazivom “Ugodan let”. Ovaj prilog govori o malverzacijama prilikom zapošljavanja na Tuzlanskom aerodromu. Naglašavamo da taj prilog nema nikakve veze sa dešavanjima oko firme “Tuzla kvarc” za koja je zainteresirana COD Luna

Povodom poziva nevladine organizacije COD Luna da povučemo novinarsku nagradu koju je Mreža ACCOUNT prošle godine dodijelila novinaru Federalne televizije Omeru Hasanoviću i da se javno oglasimo, udovoljit ćemo drugom dijelu ovoga poziva – javno ćemo se oglasiti.

Žiri novinarske nagrade ACCOUNT-a jeste prošle godine dodijelio nagradu za istraživačko novinarstvo Omeru Hasanoviću za prilog pod nazivom “Ugodan let”. Ovaj prilog govori o malverzacijama prilikom zapošljavanja na Tuzlanskom aerodromu. Naglašavamo da taj prilog nema nikakve veze sa dešavanjima oko firme “Tuzla kvarc” za koja je zainteresirana COD Luna.

Također, moramo napomenuti, mada smo mislili da se to podrazumijeva, žiri naše novinarske nagrade je potpuno nezavisan. ACCOUNT nema uticaj na njihove odluke, ali oni imaju naše puno povjerenje zato što se radi o skupini medijskih profesionalaca i eksperata. Dakle, čak i da je nagrađeni prilog za temu imao firmu “Tuzla kvarc” ne bismo mogli udovoljiti zahtjevima iz COD Luna.

Sve što smo naveli lako se može pronaći na zvaničnoj stranici ACCOUNT - a. Zbog toga se čudimo zašto je COD Luna izašla sa ovako neprovjerenim informacijama u javnost. Takav postupak ni uz najbolju volju ne možemo nazvati dobronamjernim. Radi se o kleveti i pritisku na medije.

Ovom prilikom još jednom čestitamo Omeru Hasanoviću na prošlogodišnjoj nagradi, kao i svim dosadašnjim nagrađenim autorima. Svjesni smo teških uslova u kojima rade i brojnih pritisaka sa kojima se svakodnevno susreću. I ovo je samo jedan od njih.