Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
NEDOREČENA REGULACIJA OBLASTI ZAPOŠLJAVANJA U JAVNOM SEKTORU U ZENIČKO-DOBOJSKOM KANTONU
Federalna legislativa nije adekvatna za kantonalnu primjenu
TUZLANSKI KANTON - SEKTORSKA GRUPA “ZAPOŠLJAVANJE” PREDSTAVILA REZULTATE ISTRAŽIVANJA U OBLASTI ZAPOŠLJAVANJA U JAVNOM SEKTORU
Nisu otklonjeni uzroci korupcije prilikom zapošljavanja kandidata u državnu službu u Tuzlanskom kantonu
BOSANSKO - PODRINJSKI KANTON - SEKTORSKA GRUPA “ZAPOŠLJAVANJE” PREDSTAVILA REZULTATE ISTRAŽIVANJA U OBLASTI ZAPOŠLJAVANJA U JAVNOM SEKTORU
Nužno usvajanje adekvatnih podzakonskih akata
PREDSTAVLJENI REZULTATI MONITORINGA U SEKTORU ZDRAVSTVA
Prividna transparentnost nabavki lijekova
SREDNJO- BOSANSKI KANTON - PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA U OBLASTI ZAPOŠLJAVANJA U JAVNOM SEKTORU
Mnogobrojna pitanja neregulisana, preuzeta federalna regulativa
PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA U OBLASTI ZAPOŠLJAVANJA U JAVNOM SEKTORU
Legislativa prividno transparenta i objektivna
MONITORING PRIMJENE ZAKONA O ZAŠTITI “ZVIŽDAČA” U REPUBLICI SRPSKOJ
Formalni uslovi ispunjeni, prijave korupcije izostale
Legislativa potencijalno koruptivna, praksa dokazano koruptivna
PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA U OBLASTI ZAPOŠLJAVANJA U JAVNOM SEKTORU
Legislativa potencijalno koruptivna, praksa dokazano koruptivna
PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA U OBLASTI ZAPOŠLJAVANJA U JAVNOM SEKTORU
UG JUSTICIA PREDSTAVILA REZULTATE MONITORINGA KORUPCIJE U SEKTORU JAVNIH NABAVKI
200 žalbi na nabavke, zakon prekršen 137 puta!
Rezultati Analize zakonodavnog okvira u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru u Županiji Posavskoj
Rukovodioci i dalje biraju podobne
11. Okt. 2017.
ACCOUNT MONITORING TIM: Veliki broj bh. institucija izbjegava sprječavanje korupcije
Na današnjoj press konferenciji u Sarajevu istaknuto je da 27 odsto bh.institucija nije ispunilo zakonsku obavezu i objavilo interni akt - Pravilnik/Uputstvo o internom prijavljivanju korupcije na svojoj web stranici. Rok za njegovo donošenje i objavu bio 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, koji je usvojen još 2013. godine
Veliki broj bh. institucija ne poštuje Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, nemaju uputstva, pravilnik, obrazce, te kontakt za prijavu korupcije, pokazao je monitoring ovog zakona kojeg je proveo Centar za razvoj civilnog društva iz Doboja (CRCD).

Na današnjoj press konferenciji u Sarajevu istaknuto je da 27 odsto bh.institucija nije ispunilo zakonsku obavezu i objavilo interni akt - Pravilnik/Uputstvo o internom prijavljivanju korupcije na svojoj web stranici. Rok za njegovo donošenje i objavu bio 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, koji je usvojen još 2013. godine.

Do sada nijedna institucija zbog ovog kršenja zakona nije kažnjena.

“Za neusvajanje ovog Pravilnika predviđena je kazna od 10.000 do 2.000 KM. Međutim, zbog nepreciznosti zakona institucije se ne kažnjavaju ako ne objave ovaj akt. Usvajanje podrazumijeva i objavljivanje akta u duhu transparentnosti, međutim kazna za to je izostavljena”, kazala je Emina Bećirović-Nasić, saradnica CRCD-a.

Bećirović-Nasić je još istakla da 49 odsto bh.institucija nema na web stranici objavljen/dostupan obrazac za prijavu korupcije, da 83 odsto nema kontakt (e-mail, telefonska linija, etička linija) za prijavu korupcije, te 91 odsto bh. institucija nema objavljenu/dostupnu odluku/obavijest o imenovanju tijela za razmatranje internih prijava korupcije. Monitoring dostupnosti mehanizama za prijavljivanje korupcije u institucijama BiH je obuhvatio 69 bh. institucija.

CRCD je uradio i monitoring funkcionisanja mehanizama za prijavljivanje korupcije u institucijama BiH na uzorku od 176 državnih službenika iz 35 bh.institucija.  Monitoring pokazuje da bi 97 odsto anketiranih prijavilo saznanja o korupciji. Međutim, s obzirom na neznatan broj prijavljenih slučajeva korupcije, Bećirović-Nasić ističe da ovaj podatak treba uzeti sa rezervom.

Monitoring primjene Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH realizovao je ACCOUNT Monitoring tim, čiji je lider Centar za razvoj civilnog društva u BiH (CRCD) iz Doboja.