Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
III ciklus izvještavanja o korupciji u odabranim sektorima
Predstavljamo rezultate monitoringa korupcije
NEDOREČENA REGULACIJA OBLASTI ZAPOŠLJAVANJA U JAVNOM SEKTORU U ZENIČKO-DOBOJSKOM KANTONU
Federalna legislativa nije adekvatna za kantonalnu primjenu
TUZLANSKI KANTON - SEKTORSKA GRUPA “ZAPOŠLJAVANJE” PREDSTAVILA REZULTATE ISTRAŽIVANJA U OBLASTI ZAPOŠLJAVANJA U JAVNOM SEKTORU
Nisu otklonjeni uzroci korupcije prilikom zapošljavanja kandidata u državnu službu u Tuzlanskom kantonu
BOSANSKO - PODRINJSKI KANTON - SEKTORSKA GRUPA “ZAPOŠLJAVANJE” PREDSTAVILA REZULTATE ISTRAŽIVANJA U OBLASTI ZAPOŠLJAVANJA U JAVNOM SEKTORU
Nužno usvajanje adekvatnih podzakonskih akata
PREDSTAVLJENI REZULTATI MONITORINGA U SEKTORU ZDRAVSTVA
Prividna transparentnost nabavki lijekova
SREDNJO- BOSANSKI KANTON - PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA U OBLASTI ZAPOŠLJAVANJA U JAVNOM SEKTORU
Mnogobrojna pitanja neregulisana, preuzeta federalna regulativa
PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA U OBLASTI ZAPOŠLJAVANJA U JAVNOM SEKTORU
Legislativa prividno transparenta i objektivna
MONITORING PRIMJENE ZAKONA O ZAŠTITI “ZVIŽDAČA” U REPUBLICI SRPSKOJ
Formalni uslovi ispunjeni, prijave korupcije izostale
Legislativa potencijalno koruptivna, praksa dokazano koruptivna
PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA U OBLASTI ZAPOŠLJAVANJA U JAVNOM SEKTORU
Legislativa potencijalno koruptivna, praksa dokazano koruptivna
PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA U OBLASTI ZAPOŠLJAVANJA U JAVNOM SEKTORU
14. Dec. 2017.
Unatoč zabrani "ReStart RS" podijelio strip Biznismeni patriote u Banjaluci
Blagić je pred okupljenim novinarima javno pročitao iskaz prvooptuženog Kemala Čauševića, bivšeg direktora UIO BiH, koji se odnosi na zapošljavanje osoba koje je od njega tražio Nikola Špirić, tadašnji ministar finansija BiH i predsjednik Upravnog odbora UIO BiH, i pozvao novinare da pročitaju cijeli strip.

Unatoč zabrani  gradskih vlasti predstavnici organizacije „ReStart RS“ danas su u saradnji sa Antikorupcijskom mrežom Account na Trgu Krajine u Banjaluci održali konferenciju za novinare povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i podijelili građanima strip „Biznismeni patriote“. 

 

Gradska uprava u Banjaluci ‘’ReStartu  RS’’ nije dozvolila izvođenje perfomansa prikazavanja tabli stripa “Biznismeni patriote”, međutim to nije spriječilo današnje obraćanje medijima predsjednika "ReStarta" Stefana Blagića i urednika magazina Žurnal Selvedina Avdića, te podjelu stripa koji opisuje kriminal u Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO), odnosno slučaj „Pandora“ i upletenost političara u cijeli slučaj.

 

Blagić je pred okupljenim novinarima javno pročitao iskaz prvooptuženog Kemala Čauševića, bivšeg direktora UIO BiH,  koji se odnosi na zapošljavanje osoba koje je od njega tražio Nikola Špirić, tadašnji ministar finansija BiH i predsjednik Upravnog odbora UIO BiH, i pozvao novinare da pročitaju cijeli strip.

 

„Sve siromašne zemlje dijele dvije osobine, a to su korupcija i nepotizam. Ako zamislimo korupciju kao mrežu i kad se kroz nju prosije javni novac to ostaje nama za javnu potrošnju. Onda taj ostatak date u sistem koji je ogrezao u nepotizam. Imamo osjecaj da ljudi ne žele da slušaju više te riječi, korupcija i nepotizam.  Zato smo upravo nacrtali ovu aferu, da vide šta to znači“, kazao je Avdić.

 

Strip opisuje kriminal iz afere “Pandora” zbog čega su uhapšeni bivši direktor UIO Kemal Čaušević, pomoćnik direktora za carine Zdravko Cvjetinović i još 40 osoba.  Akteri stripa “Biznismeni patriote” između ostalih su: Dragan Čović, Milorad Dodik, Nikola Špirić, Amir Zukić, Adnan Terzić, Vjekoslav Bevanda i drugi.

 

Bez obzira na ovakav odnos banjalučkih vlasti, ACCOUNT će organizovati izložbu stripa “Biznismeni-patriote” i prikazati film “Pandorina kutija”, danas 14. decembra 2017., u 18 sati, u Hotelu Jelena (Ulica Jovana Dučića 25), u Banja Luci. Ulaz je slobodan.