Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
30. Maj/Svibanj. 2013.
CRMA i Antikorupcijska mreža ACCOUNT podržale kritiku Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH
Sve manjkavosti otvorenih listi, moraju se rješavati na način da se otklone mogućnosti za manipulacije, a ne uskraćivanjem prava građanima da biraju

Ispitivanje javnog mnjenja u BiH, koje je nedavno sproveo CCI u saradnji s agencijom Valicon, pokazalo je da 85% građana podržava aktuelne otvorene liste, bez značajnih razlika u mišljenju građana iz različitih dijelova BiH ili različitih nacionalnih pripadnosti.

Zatvaranje izbornih listi, što je jedan od prijedloga,  onemogućava neposredni utjecaj birača na izbor između više kandidata. Ovaj prijedlog predstavlja korak nazad u već postignutom stepenu demokratizacije bosanskohercegovačkog društva kojim bi se  biračima uskratila dosadašanja mogućnost za izbor kandidata po vlastitoj procjeni.

Sve manjkavosti otvorenih listi, moraju se rješavati na način da se otklone mogućnosti za manipulacije, a ne uskraćivanjem prava građanima da biraju.

Povodom utvrđivanja Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, od strane Vijeća ministara, organizacije civilnog društva većinu predloženih rješenja smatraju negativnim zaokretom u procesima demokratizacije i učešća građana-birača u procesu donošenju odluka.

Pored organizacija koje su već dale svoju podršku, ovo saopćenje Centra civilnih inicijativa dans su podržali i Centar za razvoj medija i analize, kao i Antikorupcijska mreža ACCOUNT.


1. Centri civilnih inicijativa (CCI)
2. Transparency International BiH            
3. Centar za promociju civilnog društva (CPCD)            
4. Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI)    
5. Zašto ne                        
6. Fond otvoreno društvo BiH    
7. ACIPS
8. Evropski istraživački centar (ERC)
9. Sarajevski otvoreni centar (SOC)    
10. Centar za poliitčke studije
11. Koalicija OCD "Prvi mart".
12. Helsinški komitet za ljudska prava BiH
13. Centar za razvoj medija i anlize
14. Antikorupcijska mreža ACCOUNT