Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
FOTO
16. Maj/Svibanj. 2014.
GORAŽDE: Održana javna diskusija o korupciji u zapošljavanju
Na debati su učestvovali predstavnici javnih institucija, nevladinih organizacija, medija, te nezaposlene osobe

U Goraždu je u organizaciji Antikorupcijske mreže u BiH – ACCOUNT u srijedu 14 . maja održana javna debata pod nazivom Pravosuđe – prijava i monitoring korupcije u zapošljavanju u javnom sektoru, sa posebnim osvrtom na unapređenje normativnog okvira za suprotstavljanje korupciji i diskriminaciji u zapošljavanju na državnom, entitetskim i nižim nivoima vlasti.

Na debati su učestvovali predstavnici javnih institucija, nevladinih organizacija, medija, te nezaposlene osobe. Cilj diskusije bio je da se omogući razmjena mišljenja i ideja o načinima i mogućnostima praćenja procesa zapošljavanja u javnom sektoru od strane organizacija civilnog društva kako bi se na taj način povećala njegova transparentnost. Na diskusiji je predstavljen i Prijedlog plana aktivnosti za prijave i monitoring korupcije u zapošljavanju u javnom. Učesnici su konstatovali da je plan aktivnosti dobar i da je potrebna što je moguće ranija primjena plana.

Direktorica Zavoda za zapošljavanje Bosansko–podrinjskog kantona Nađida Briga je istakla da je u Goraždu drugačija situacija u odnosu na druge kantone kada je zapošljavanje u pitanju, s obzirom da se radnici većinom zapošljavaju u privatnim firmama. Istakla je da je neophodno napraviti jedinstven normativni sistem za zapošljavanje koji će biti usklađen sa evropskim sistemima, te da je potrebno uskladiti podzakonske akte sa zakonima.

Zaključci diskusije će biti integrisani u aktivnosti mreže ACCOUNT kao osnova za planiranje monitoringa procesa zapošljavanja u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini koji ACCOUNT namjerava pokrenuti u toku 2014. godine. Monitoring procesa zapošljavanja u javnom sektoru doprinijeće stvaranju preduslova za efikasniju borbu protiv korupcije i diskriminacije pri zapošljavanju u javnom sektoru, uključujući i izmjene i dopune zakonskih propisa kojima se reguliše ova oblast.

Moderator diskusije je Ervin Turbić iz Udruženja građana Justicia iz Srebrenika čiji je fokus rada na prevenciji i borbi protiv korupcije pri zapošljavanju. Diskusija se organizovala uz podršku Savjeta potrošača Bosansko-podrinjskog kantona. Debate na istu temu organizovane su u toku aprila 2014. i u Brčkom, Doboju i Gračanici.

(ACCOUNT)