Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
20. Sep. 2014.
ODRŽAN SASTANAK ČLANICA ACCOUNT-a: Pomoć poplavljenima bila prioritet
U proteklih šest mjeseci, pomoć poplavljenima je bila prioritet Mreže ACCOUNT, iako su nastavljene aktivnosti u svim sektorskim grupama

Redovni sastanak članica Antikorupcijske mreže nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini ACCOUNT, održan je 19. septembra 2014. godine u sarajevskom hotelu Grand. Ovaj sastanak je bio prilika za prezentaciju postignutog u posljednjih šest mjeseci, ali i za upoznavanje novih članica Mreže sa aktivnostima i ciljevima ACCOUNT-a.

Katastrofalne poplave koje su u maju pogodile Bosnu i Hercegovinu prouzrokovale su štete i pojedinim članicama Mreže. ACCOUNT je formirao 26 info-punktova na kojima su građani mogli prijaviti korupciju i nepravilnosti u raspodjeli humanitarne pomoći. U okviru ovih aktivnosti je provedena i anketa među građanima koji su pretpjeli štete u majskim poplavama i klizištima, a ankete su na terenu sprovele članice ACCOUNT-a. Pomoć poplavljenima je bila prioritet Mreže ACCOUNT u ovom periodu.

Predstavnici pet sektorskih grupa su upoznali članice sa dosadašnjim rezultatima rada. Sektorska grupa za zdravstvo je pripremila pravilnik o prevenciji korupcije u zdravstvenim ustanovama o kojem je, na pet javnih debata, diskutovalo oko 150 ljudi. Pravilnik je sada poslan na razmatranje zdravstvenim institucijama, a Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je pokazalo interes za ovaj pravilnik i zatražilo sastanak sa predstavnicima sektorske radne grupe zdravstvo.

Predstavnik sektorske grupe za javne nabavke je naglasio da je nedavno usvojen novi Zakon o javnim nabavkama koji stupa na snagu u novembru ove godine, a očekuje se donošenje podzakonskih akata na koje bi svoje komentare i sugestije dala ova sektorska grupa.

Sektor pravosuđa radi na realizaciji aktivnosti monitoringa zapošljavanja u javnim institucijama, a rade i na zagovaranju izmjene zakona za sistem zapošljavanja u obrazovnim institucijama. Nermin Kadribašić je naglasio da su željeli dati pregled metoda za sprječavanje korupcije u pravosuđu koje koriste tužilaštva i policije u svijetu i uporediti ih sa metodama lokalnih policija i tužilaštava. U okviru ovoga su bile planirane debate sa tužilaštvima i policijama, ali se od ovoga odustalo jer se pokazalo da je 2013. godina bila najlošija kada je u pitanju istraživanje i procesuiranje slučajeva korupcije.

Sektorka grupa privrede je izvijestila da nisu mnogo postigli na donošenju zakona o stečaju jer radna grupa pri resornom ministarstvu nije nikada formirana. Ipak, ova sektorska grupa nastavlja sa zahtjevima prema ministarstvu da se uključe u donošenje zakona o stečaju.

Informišući članice o najnovijim aktivnostima Mreže, direktor ACCOUNT-a Eldin Karić je istakao da je nedavno proširen tim pravnih savjetnika Mreže ACCOUNT za pružanje besplatne pravne pomoći prijemom dva nova pravnika. Od sada će, pored Sarajeva, ACCOUNT pružati besplatnu pravnu pomoć i u Banjoj Luci i u Bijeljini. Također je izvijestio o istraživanju koje je ACCOUNT proveo tokom avgusta i prve polovine septembra u javnim institucijama, a koje se tiče četiri ključne oblasti: zapošljavanje u javnim institucijama, javne nabavke, procesuiranje slučajeva korupcije i izrada strategija za borbu protiv korupcije. Ovo istraživanje ima za cilj da prikaže stanje u borbi protiv korupcije u javnim institucijama u BiH, a provodi se uz podršku Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH. Istraživanje će poslužiti u daljnjim aktivnostima Mreže i njenih članica.

U nastavku sastanka, članice su izložile probleme sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu, a ovom prilikom je istaknuta važnost zajedničkog djelovanja članica.

Antikorupcijsku mrežu ACCOUNT čini 150 organizacija civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine. Mreža je otvorena za sve koji žele aktivno učestvovati u borbi protiv korupcije. Pristupnicu možete pronaći na ovom linku.