Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
ACCOUNT, MREŽA PRAVDE I MREŽA ZA IZGRADNJU MIRA
23. Sep. 2014.
IZLOŽBA I PANEL O NVO SEKTORU: Krajnji cilj je odgovorna vlast
Nevladine organizacije u BiH u posljednjih 20 godina dale su izuzetan doprinos kako razvoju društva, tako i unaprjeđenju ljudskih prava uvijek sa istim ciljem da položaj građana i građanki BiH bude poboljšan

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine otvorena je izložba i održana panel diskusija pod nazivom ''Mir, pravda, borba protiv korupcije: uloga NVO".
U okviru ovog događaja, organizatori izložbe i panel diskusije, Mreža ACCOUNT, Mreža za izgradnju mira i Mreža pravde su Historijskom muzeju predale intelektualne i vizuelne materijale nevladinih organizacija, nastale u proteklih 20 godina.
Muzeji danas više nisu samo pohranitelji onoga što su artefakti prošlosti. Danas se fokusiramo na participatornu kulturu. Ovim je Historijski muzej BiH pokazao da koristi najsvježije smijernice u muzejskoj djelatnosti, kazao je Saša Madacki, predsjedavajući Koordinacionog odbora Mreže pravde.
Naglašavajući da je ova zbirka doprinos bh. nevladinih organizacija proučavanju prošlosti u posljednjih 20 godina i stvaranju za budućnost, Madacki je rekao: Ova zbirka civilnog društva, koja će biti trajno pohranjena u Muzeju i biti svjedok jednog vremena, biće stalno otvorena za dopunjavanje, jer veliki broj organizacija radi na terenu, a ovo danas je jedan mali fragment.
Krajnji cilj nastojanja nevladinih organizacija u BiH, posebno onih okupljenih oko ove tri važne mreže, je da se vlasti na svim nivoima učine odgovornim prema građanima. Nijedna država, pa tako ni Bosna i Hercegovina ne može biti prosperitetna ukoliko nije legitimna, uz poštivanje svojih građana, istakla je Jasna Kilalić, zamjenica direktora USAID-ovog odjela za demokratizaciju i dodala da građansko društvo koje provjerava i nadgleda predstavlja ključnog partnera vlasti u izgradnji stabilne države.
USAID je ponosan na svoju dugogodišnju saradnju sa nevladinim organizacijama i na činjenicu da smo učinili sve što je u našoj moći da vam pomognemo u ovom proteklom dvadesetogodišnjem periodu. Na našu pomoć idalje mogu računati oni koji svojim upornim radom, požrtvovanošću i profesionalnošću pokazuju da im je dobrobit svih građana BiH važnija od ličnog interesa, a takvi su danas ovdje s nama, kazala je Kilalić.
Nevladine organizacije u BiH u posljednjih 20 godina dale su izuzetan doprinos kako razvoju društva, tako i unaprjeđenju ljudskih prava uvijek sa istim ciljem da položaj građana i građanki BiH bude poboljšan, izjavila je izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović.
Zahvaljujući se na uručenoj zbirci, Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH je rekla da će ova kolekcija će biti značajna za proučavanje brojnim istoričarima, istraživačima i svima onima koji budu htjeli da vide šta se to dešavalo u proteklih 20 godina, ali i u budućnosti.
Na ovom događaju upriličena je i dodjela Mirovne nagrade Mreže za izgradnju mira Ivici Osimu. Nagradu je u njegovo ime preuzeo Amar Osim, a prošlogodišnji dobitnik ove nagrade Marko Oršolić, bosanski franjevac i direktor Međunarodnog interreligijskog i interkulturalnog centra u Sarajevu i Beogradu, je naglasio da je fudbal najvažnija sporedna stvar na svijetu, a da je mir najvažniji.
Kroz dijalog, povjerenje, razumijevanje i odgovornost Ivica Osim nas je naučio da vjerujemo jedni drugima, što je rezultiralo ne samo sportskim uspjesima, nego i boljitkom svih nas, istaknuto je na dodjeli nagrade.
Prije panel diskusije prikazan je kratki film o nevladinim organizacijama u BiH, te je razgovarano o istorijskom razvoju i značaju NVO-a u kontekstu istorijskog naslijeđa, ulozi međunarodnih organizacija u razvoju NVO-a, kao i o aktivnostima nevladinog sektora u oblastima mira, pravde i borbe protiv korupcije.
Govoreći o rezultatima rada nevladinih organizacija, direktor ACCOUNT-a Eldin Karić je rekao da do sada organizacije civilnog društva u BiH nisu imale rezultate kojima se mogu pohvaliti.
S jedne strane zato što vladine organizacije nisu pokazale interes, a s druge strane zato što organizacije civilnog društva nisu bile na kvalitetan način uključene u procese donošenja zakona. S ACCOUNT-om pokušavamo popraviti to stanje i ova će mreža nevladinih organizacija vrlo brzo pokazati da se i građani mogu boriti protiv korupcije i da mogu natjerati institucije sistema da se smanji korupcija, rekao je Karić.
Događaj je realiziran uz tehničku podršku USAID JSDP II, a realizovala ga je Fondacija lokalne demokratije.