Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
ISTINOMJER
25. Sep. 2014.
DEBATA KANDIDATA/KINJA ZA PARLAMENT FBiH: Ponovljena obećanja i ignorisanje realnosti
U dijaloškoj emisiji Federalne televizije “Izbori 2014.”, gosti emisije govorili su o tome zašto su se kandidovali za predstojeće izbore i šta će ponuditi u periodu koji slijedi. U emisiji su govorili kandidati/kine za Parlament Federacije BiH, Marinko Čavara (HDZ BiH), Alma Kratina (Demokratska fronta), Boro Krišto (HDZ 1990) i Damir Mašić (SDP BiH). “Istinomjer” je napravio pregled onoga što su kandidati predstavili biračima/cama, u odnosu na ispunjenost obećanja njihovih stranaka u aktuelnom mandatu

Analiza debate kandidata/kinja za Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, emitovane u ponedeljak, 22. septembra na Federalnoj televiziji, pokazala je da kandidati SDP BiH, HDZ 1990 i HDZ-a koji su učestvovali u ovoj debati još uvijek daju obećanja iz 2010. godine, koja nisu ostvarili u mandatu 2010-2014.
U dijaloškoj emisiji Federalne televizije “Izbori 2014.”, gosti emisije govorili su o tome zašto su se kandidovali za predstojeće izbore i šta će ponuditi u periodu koji slijedi. U emisiji su govorili kandidati/kine za Parlament Federacije BiH, Marinko Čavara (HDZ BiH), Alma Kratina (Demokratska fronta), Boro Krišto (HDZ 1990) i Damir Mašić (SDP BiH). Pozivu za učešće nije se odazvao SDS. “Istinomjer” je zabilježio glavne tačke u izlaganjima onih kandidata čije su partije učestvovale u vlasti u mandatu 2010-2014. godine, te napravio pregled onoga što su kandidati predstavili biračima/cama, u odnosu na ispunjenost obećanja njihovih stranaka u aktuelnom mandatu.
Prema ovoj analizi, Damir Mašić, kandidat SDP BiH, u svom se izlaganju fokusirao na “postignuća” svoje partije u dosadašnjem mandatu, a manje o koracima koje će preduzeti u budućnosti. Govoreći o obrazovanju, Mašić je kao prvi cilj naveo eliminaciju segregacije i diskriminacije u osnovnom i srednjem obrazovanju, obećanje iz 2010. godine na čijem ispunjenju nije urađeno mnogo. Damir mašić nije imao komentara ni konkretnih odgovora na pitanja o borbi protiv korupcije, ali jeste naveo kao uspjeh  usvajanje Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine. Ovaj Zakon je usvojen prije nekoliko dana, pa se o njegovim efektim i sprovođenju ne može ni govoriti.
Mašić je također govorio o povećanju penzija dva puta po pet posto, ali je  zaboravio napomenuti da se, između ova dva povećanja, prosječna penzija u Federaciji BiH smanjivala.
U ekonomskom programu SDP-a, kao cilj je postavljeno podizanje ekonomskog rasta za 3 do 4 posto na bazi visoke dinamike izvoza od 5 do 6 odsto, te provođenje poreske reforme kojom treba rasterititi investitore. Mašić nije komentarisao ove navode iz programa sopstvene stranke, no činjenica je da je SDP slične ciljeve imao i 2010. godine, kada je obećao dinamičan, održiv i izvozom vođeni ekonomski rast i stalno povećanje BDP-a, koji je ispunjen vrlo malim dijelom.
Mašić nije odgovorio na pitanje voditeljice o tome kako je utrošeno 92 miliona kredita MMF-a, to jest koji dio ovih sredstava je zapravo namjenjen sanaciji šteta od poplava, s obzirom da je 25 miliona predviđeno za fond PIO,  27 miliona za sanaciju pada prihoda od indirektnih poreza, te 40 miliona kantonalnim budžetima.
Boro Krišto, kandidat HDZ 1990, nije ponudio niti jedan konkretan odgovor na bilo koje pitanje ove debatne emisije, pa čak ni komentare na tačke iz programa HDZ 1990, kao što su razvoj socijalnih preduzeća za upravljanje domovima za starije osobe, ili formiranje “centara izvrsnosti” kao spone privrede i obrazovanja. Najviše je govorio o problemima sa kojima se građani i vlasti u FBiH susreću u različitim oblastima, bez da je ponudio ijedno rješenje za njih.
Sa druge strane, kandidat HDZ BiH, Marinko Čavara, pomenuo je nekoliko ciljeva ove stranke za predstojeći mandat koji su se, također, odnosili uglavnom na entitetski i kantonalne nivoe vlasti i uglavnom se poklapali sa obećanjima koje je HDZ već dao 2010. godine.
U sferi ekonomije Čavara je istakno da će HDZ podsticati gospodarski rast i razvitak, te kreiranje jednakih mogućnosti i uslova poslovanja za sve. Pregled statističkih podataka za pet kantona u kojima je HDZ imao svoje ministre u ovom mandatu, govori da je, u pogledu ekonmskog razvoja i zapošljavanja, rezultat izostao i na ovom nivou.
Čavara je u svom izlaganju govorio o programima HDZ-a u oblasti socijalne politike, obrazovanja, zdravstva i borbe protiv korupcije u zdravstvu, a osvrnuo se i na ustavnu reformu,  rekavši kako se HDZ zalaže za decentralizaciju BiH, podjelu na 4 teritorijalno-administrativne jedinice i distrikt Brčko.
Čavara je, također, spomenuo i borbu protiv korupcije i kriminala, istakavši da je preduslov za borbu protiv korupcije politički neovisno sudstvo koje treba da kontorliše neovisno tijelo; vladavina prava, te  materijalna sigurnost sudaca. HDZ je obećanja o borbi protiv korupcije, jačanju pravne države i uspostavljanju nezavisnog državnog tužitelja za borbu protiv korupcije dao i 2010. godine, pri čemu su sva ova obećanja ostala neispunjena u dosadašnjem učešću ove stranke u izvršnoj vlasti na državnom nivou.
Istinomjerovu analizu dijaloške emisije “Izbori 2014” možete preuzeti ovdje.