Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
SUTRA U MEDIACENTRU
25. Sep. 2014.
Predstavljanje publikacije “5 priča o korupciji”
Publikacija nudi ilustraciju vrlo složenih istraživanja koja su proveli istraživači ACCOUNT-a i novinari online magazina Žurnal u pet odvojenih područja: obrazovanje, privatizacija, javne nabavke, zdravstvo i pravosuđe. U svakom poglavlju, prikazuje se niz novinarskih članaka koji istražuju konkretne slučajeve korupcije, uz prikaz nalaza iz istraživanja koja su provedena u tom području

Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT vas poziva na predstavljanje publikacije “5 priča o korupciji” u petak, 26. septembra 2014. godine u Sarajevu, u Mediacentru na adresi Kolodvorska 3, sa početkom u 12:00.
Na predstavljanju publikacije, prisutnima će se obratiti David Barth, šef misije USAID BiH, Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže u BiH ACCOUNT i recenzent publikacije “5 priča o korupciji” prof. dr. Damir Kukić.
Publikacija nudi ilustraciju vrlo složenih istraživanja koja su proveli istraživači ACCOUNT-a i novinari online magazina Žurnal u pet odvojenih područja: obrazovanje, privatizacija, javne nabavke, zdravstvo i pravosuđe. U svakom poglavlju, prikazuje se niz novinarskih članaka koji istražuju konkretne slučajeve korupcije, uz prikaz nalaza iz istraživanja koja su provedena u tom području.
Zabrinjavajuće je da je istraživanje pokazalo da nitko od ispitanika ne misli da je korupcija smanjena u posljednjih pet godina. Naprotiv, percepcija korupcije sve je veća.
''Pet priča o korupciji '' je prva publikacija koja otkriva razmjere korupcije u Bosni i Hercegovini na vrlo izravan i precizan način, koristeći jasne argumente i konkretne primjere. Publikacija jasno pokazuje da korupcija nije metafizička pojava, već konkretna situacija sa konkretnim akterima koji imaju imena, lica i interese. Korupcija nije apstraktna stvar, već akcija izvedena sa vrlo jasnom motivacijom.
Izdavač publikacije je Centar za razvoj medija i analize u partnerstvu sa udruženjem INFOHOUSE u sklopu projekta ACCOUNT, uz podršku Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država, USAID.
Molimo vas da prisustvo događaju potvrdite putem e-maila account@account.ba ili putem brojeva telefona 033 263 546 / 033 209 304 najkasnije do četvrtka, 25. septembra 2014. godine.

Za više informacija, stojimo na raspolaganju.


Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT