Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Uvrede moćne javne kompanije
28. Sep. 2014.
LAŽ NARASLA U BEZOBRAZLUK: Istina je da je Elektroprivreda BiH 97 puta prekršila zakon!
U Elektroprivredi smatraju da će laž, ukoliko se nekoliko puta ponovi, postati istina. U Bosni i Hercegovini ovaj propagandni trik ne vrijedi - toliko puta ponovljena laž ne postaje istina, ona ostaje bezobrazluk

Elektroprivreda BIH ponovo je reagirala na navode iz publikacije ACCOUNT-a „5 priča o korupciji“ u kojoj su naši istraživači dokazali da je ova kompanija kršila Zakon o javnim nabavkama. Posebno ih je "potresao" govor direktora misije USAID u BiH Davida Bartha, koji je na nedavnoj promociji ove publikacije pomenuo da je Elektroprivreda BiH, prema našem istraživanju, na vrhu liste javnih preduzeća sa najviše sudskih rješenja donesenih protiv te kompanije. Direktor Barth je tada upitao:

Uz to, Elektoprivreda BiH je i vlasnik Rudnika uglja Zenica, u kojem je nedavno petoro rudara izgubilo život. Pitanja koja svaki građanin BiH treba postaviti su: da li su sporne nabavke u ovoj kompaniji mogle smanjiti nivo sigurnosti u rudniku? Odnosno, da li je tragedija mogla biti spriječena da su procedure javnih nabavki bile legalne?

U svom reagiranju Elektroprivreda BiH navodi:

Uprava Elektroprivrede BiH smatra krajnje neprimjerenim od strane visokog američkog zvaničnika komentarisanje netačnih informacija i paušalnih ocjena iza koji stoji jedna nevladina organizacija i iznošenje optužbi kojima se nanosi šteta ugledu naše kompanije. Podaci na osnovu kojih je gospodin Barth Elektroprivredu BiH izdvojio kao kompaniju koja zlupotrebljava javne nabavke,  su netačni i s naše strane već ranije javno demantovani.

U Elektroprivredi smatraju da će laž, ukoliko se nekoliko puta ponovi, postati istina. Ali, kako je to uočio jedan ovdašnji doktor psihologije, u Bosni i Hercegovini ovaj propagandni trik ne vrijedi - toliko puta ponovljena laž ne postaje istina, ona ostaje bezobrazluk!

Jer, tačno je da je Elektroprivreda BiH još u aprilu prošle godine reagirala na naše istraživanje i čak zaprijetila tužbom. Tačno je i da su kupili skupe stranice u dnevnim novinama kako bi štampali svoje reagiranje. 

Sve ostalo što tvrde u kompaniji nije tačno. Oni, niti u jednom navodu, nisu demantirali naše istraživanje i i to smo tada, u prigodnom odgovoru, vrlo precizno dokazali. Također smo obećali građanima Bosne i Hercegovine da EP BiH neće trošiti njihov novac na finansiranje tužbe, jer za tako nešto nemaju nikakvih osnova. I naravno, nikada nas nisu tužili, jer je sve što smo objavili apsolutno TAČNO.

I ovaj put iz Elektroprivrede BiH smo počašćeni nizom, ne previše inventivnih, uvreda. Uvrede nas nisu potresle, pripisujemo ih prljavoj predizbornoj kampanji u kojoj sem uvreda i nismo čuli ništa pametnije od zvijezda ovdašnje političke scene.

Na uvrede nećemo odgovarati, samo ćemo ponovo objaviti tekst iz aprila prošle godine u kojem smo dokazali da je Elektroprivreda BiH zakon prekršila čak 97 puta! Takva činjenica je već sama po sebi dovoljno neugodna.

...

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine reagirala je na nedavno objavljeno istraživanje Centra za razvoj medija i analize (CRMA) o kompanijama koje krše procedure javnih nabavki. Moćna javna kompanija najavila je tužbu ukoliko ne demantujemo svoje istraživanje, prema kojem je Elektroprivreda BiH na samom vrhu liste prekršitelja.

Odmah moramo odgovoriti kako nemamo namjeru demantirati navode iz našeg istraživanja. Istovremeno, obavještavamo građane Bosne i Hercegovine da Elektroprivreda BiH neće trošiti njihov novac na finansiranje tužbe, jer za tako nešto nemaju nikakvih osnova. Naime, sve što smo napisali u našem istraživačkom tekstu je APSOLUTNO TAČNO!

S druge strane, sve što je Elektroprivreda napisala u svojoj reakciji na naš tekst - NIJE TAČNO!

Za razliku od kompanije, naši argumenti su utemeljeni u važećim zakonima Bosne i Hercegovine.

Slijedi demanti na izdvojene navode iz saopštenja Elektroprivrede BiH.

ELEKTROPRIVREDA:

JP Elektroprivreda  BIH u 2012. godini  je sprovela  4.286 nabavki

CRMA:

Ta brojka je tačna, ali je također i tačno da su u 97 slučajeva prekršili zakon. Podsjetićemo ih da je na otvorene postupke Elektroprivrede u 2012. godini bilo 187 žalbi. Kao neosnovane je odbačeno 80 žalbi, deset puta su firme odustale od žalbe a Ured je usvojio 97 žalbi, što znači da je većina žalbi na tendere ove kompanije bila osnovana. Od usvojenih žalbi 57 tendera je potpuno poništeno a 40 vraćeno na ponovni postupak.

 

ELEKTROPRIVREDA:

JP Elektroprivreda BiH  ne krši  Zakon o javnim nabavkama u BiH

CRMA:

JP Elektroprivreda BiH krši Zakon o javnim nabavkama. Baš kako i piše u tom Zakonu:

U slučaju kada URŽ odluči da je Zakon o javnim nabavkama prekršen u slučaju postupka javne nabavke, URŽ može:

a) Poništiti odluku ugovornog organa,u cjelosti ili djelimično: 57 tendera Elektroprivrede;
b) Naložiti ugovornom organu da ispravi povredu: 40 tendera Elektroprivrede;

 

ELEKTROPRIVREDA:

Odluke ureda za žalbe ne predstavljaju kršenje Zakona o javnim nabavkama

CRMA:

Naprotiv, odluke ureda za žalbe odnose se na  kršenje Zakona o javnim nabavkama. I to piše u Zakonu:

Član 49. Zakona o javnim nabavkama govori o Uredu za razmatranje žalbi:

“Provođenje odredbi ovog zakona osigurat će se postupkom utvrđenim u Odjeljku II. ovog poglavlja, koji će kao drugostepeni organ voditi Ured za razmatranje žalbi (u daljnjem tekstu: URŽ).”

Član 50. istog zakona objašnjava šta su žalbe:

“Svaki dobavljač koji ima legitiman interes za konkretan ugovor o javnoj nabavci i koji smatra da je ugovorni organ u toku konkretnog postupka dodjele ugovora prekršio jednu ili više odredbi ovog zakona i/ili pratećih podzakonskih akata ima pravo uložiti prigovor na postupak, na način i u rokovima utvrđenim u članu 51. ovog zakona.”

Član 52. Zakona nalazi se u zaglavlju svakog rješenja Ureda.

“Prije zaključenja ugovora o javnoj nabavci, URŽ je, ukoliko smatra da je odluka ili radnja ugovornog organa narušila bilo koju obavezu iz ovog zakona, ovlašten da: u cjelini ili djelimično poništi bilo koji akt ili odluku ugovornog organa koji nisu u skladu s ovim zakonom, što podrazumijeva i ovlaštenje za otklanjanje bilo koje tehničke ili druge specifikacije koja nije u skladu s ovim zakonom”

Dodajemo i mišljenje Ureda za reviziju institucija u Federaciji iz njihovog izvještaja za 2011. godinu o nabavci trafo stanica, o čemu ćemo u Žurnalu uskoro detaljnije pisati.

“I ako se radi o Zavisnim društvima, nabavka roba direktnim pregovaranjem, nije izvršena na tansparentan način i nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, jer zavisna društva posluju na komercijalnoj osnovi.”

 

ELEKTROPRIVREDA:

JP Elektroprivreda BIH upute Ureda za žalbe strogo poštuje

CRMA:

Ni to nije tačno. Navest ćemo samo jedan primjer u kojem nije ispoštovana odluka Ureda zbog čega je predsjedavajući Amir Pilav pokrenuo krivični postupak protiv Elektroprivrede. Prenosimo dio teksta iz Žurnala iz 2011. godine:

Rudnici su u prošloj godini Elektroprivredu Bosne i Hercegovine odveli u milionski poslovni minus a rudnik Kreka uskoro će direktora Elektroprivrede Amera Jerlagića odvesti na sud. Kreka je prošle godine htjela dizel gorivo nabavljati isključivo od HIFA OIL-a pa su zbog upornosti u tome zaradili i krivičnu prijavu.

Kreka je pobjednikom javnog tendera proglasila kompaniju HIFA OIL iz Tešnja ali prije nego što su stigli da kupe i litar nafte postupak je pauziran zbog žalbe firme Junuzović kopex iz Lukavca.

Amir Junuzović tražio je od Elektroprivrede i Kreke da mu pojasne zašto su izabrali tešanjsku a ne njegovu firmu. Odgovor nije dobio ali je kasnije uspio saznati da Elektroprivreda nabavlja dizel gorivo od firme iz Tešnja bez obzira na njegovu žalbu. Rudnik i Elektroprivrede objašnjavali su da ne mogu čekati kraj procesa pa su odlučili kupiti pola miliona litara dizel goriva dok se slučaj ne riješi. Odluku o tome donijeli su bez obavještenja i u direktnim pregovorima sa HIFA OIL-om, na koje su pozvali samo ovu kompaniju od svih koje su se prijavile na raniji poziv.

Nadležni za te pregovore bili su Nedžad Polić, izvršni direktor HIFA OIL-a i suvlasnik ove kompanije Izudin Ahmetlić. Polić bivši je premijer Zeničko-dobojskog kantona koji je funkciju napustio zbog sukoba interesa, a Ahmetalić je prije dvije godine bio najozbiljniji kandidat za federalnog premijera. Obojica su iz SDA.

 

(ACCOUNT)