Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Zašto korupcija na univerzitetima završava samo na pričama
16. Okt. 2012.
Sprema li se čistka na bh. fakultetima?
Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH (APIK) od marta ove godine dobila je tri anonimne prijave koje se odnose na korupciju na univerzitetima u BiH

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH (APIK) od marta ove godine dobila je tri anonimne prijave koje se odnose na korupciju na univerzitetima u BiH. 


O imenima aktera ne mogu govoriti dok od nadležnih institucija ne dobiju povratne podatke. Odgovor je to iz ove institucije na našu molbu da prokomentiraju uvriježeno mišljenje da brojne indicije o prisustvu korupcije na bh. univerzitetima ne budu provjerene. 



Iza rešetaka 

Za razliku od toga, u najbližem bh. susjedstvu, u Hrvatskoj, krenuli su u nemilosrdan obračun s ovom pošasti, pa se svako malo iza rešetaka nađu podmitljivi profesori, ali i studenti koji daju novac za ocjenu u indeksu. 

Očekujemo od nadležnih institucija da nam odgovore šta su poduzele u ovim slučajevima, kao i punu saradnju svih institucija u prevenciji i borbi protiv korupcije. Jedino na taj način, ujedinjeno i koordinirano, možemo stati ukraj korupciji i krenuti stopama kolega iz Hrvatske, koji su otpočeli žestok obračun s ovim oblikom kriminala kazao nam je direktor Agencije Sead Lisak. 



Ima napretka 

Da je korupcija poprilično prisutna na univerzitetima u BiH, tvrdi i Mirza Efendić, projektni koordinator Udruženja „Vesta“, koje se bavi ovom problematikom. Kaže da su različita istraživanja u proteklim godinama iznjedrila dosta konkretnih slučajeva i imena. Epilog se, pak, tvrdi on, ne vidi. 

To je dugotrajan proces, koji zahtijeva određeno vrijeme. Određenog napretka ima. Ako kompariramo s Hrvatskom, situacija se priližava toj tački kada će APIK dobiti efektivnu snagu da može vršiti daljnji utjecaj da se slučajevi korupcije procesuiraju kazao nam je Efendić.



Snimak profesorice koja traži novac

Ivana Korajlić iz „Transparency Internationala BiH“ potcrtala je da, uprkos brojnim aferama, u BiH još niko nije završio u zatvoru zbog korupcije. 

Na svakom koraku vidite profesore koji ukazuju da drugi profesori nečasno obavljaju svoj posao, vidite studente koji se žale na profesore... Na kraju se to sve završava sa „rekla-kazala“. Imali smo slučaj postojanja snimaka na kojima se vidi jedna profesorica koja iznosi cifre, uslovljava učenike da njoj moraju plaćati instrukcije, kako bi uopće izašli na ispit...To je najdirektniji dokaz, ali na kraju ništa konkretno se nije desilo kaže Korajlić.

(Autor: B. Turković, Avaz)