Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Predstavnički dom PSBiH
19. Sep. 2013.
SLAVKO JOVIČIĆ: Prijedlog zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju, preimenovati u "zakon o cinkarenju"
Poslanik Slavko Jovičić (SNSD) predložio je da se ovaj prijedlog preimenuje u "zakon o cinkarenju" tvrdeći da niko ne može zaštititi one koji u institucijama prijave korupciju

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH  obavili su raspravu o Prijedlogu zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom čiji su predlagači poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) i  Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH).

Poslanik Beriz Belkić (Stranka za BiH - SBiH) rekao je da neće podržati principe ovog prijedloga jer smatra da se njim imovina ne stavlja u trajno vlasništvo države BiH.

- Mi ćemo iskoristiti neke druge mjere kada je u pitanju nerad Pravobranilaštva, podnijet ćemo prijave protiv njih jer se imovina mora proknjižiti, a oni nikako to da urade - pojasnio je Belkić.

Stranka za BiH smatra da za ovakav potez ima dovoljno argumenata.

Obavljena je i rasprava o Prijedlogu zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH.

Poslanica  SBiH Azra Hadžiahmetović je istakla da bi bilo lijepo kada bi BiH imala zakon koji će pokriti sva prijavljivanja korupcije u svim segmentima društva.

- Ne trebamo imati iluziju da će ovakvi zakoni riješiti problem, ali će bar zaštititi ljude koji prijavljuju korupciju od sankcija. Grupa parlamentaraca, predlagači zakona, već duže vrijeme surađuje s međunarodnim organizacijama od kojih i imamo podršku. Očekujem da će parlament usvojiti ovaj zakon - zaključila je Hadžiahmetović.

Poslanik Slavko Jovičić (SNSD) predložio je da se ovaj prijedlog preimenuje u "zakon o cinkarenju" tvrdeći da niko ne može zaštititi one koji u institucijama prijave korupciju.

- Ako se neko "uvalio" u neku instituciju BiH, naravno da je došao preko veze, stranačke, rodbinske, itd. I on će sad prijaviti korupciju! Pa, nije lud! - rekao je Jovičić te dodao da bi taj prvo morao prijaviti sam sebe.