Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
Vlada Republike Srpske
03. Jul. 2013.
Zaštita "zviždača" predviđena strategijom borbe protiv korupcije u RS-u
Ovaj dokument danas je utvrdila entitetska vlada na sjednici u Banjoj Luci te navela da su „zviždači“ relativno nov institut u okviru antikoruptivnih mjera i smatra se evropskim standardom koji je na različite načine prisutan u zakonima i praksi zemalja Evropske unije

Nacrtom strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj za period 2013. – 2017. godina definirana su i pitanja zaštite osoba koje prijavljuju nepravilnosti ili sumnju na korupciju unutar samih institucija, popularno nazvanih „zviždači“.

Ovaj dokument danas je utvrdila entitetska vlada na sjednici u Banjoj Luci te navela da su „zviždači“ relativno nov institut u okviru antikoruptivnih mjera i smatra se evropskim standardom koji je na različite načine prisutan u zakonima i praksi zemalja Evropske unije.

- Nakon usvajanja Strategije u Narodnoj skupštini RS pristupit će se izradi jedinstvenog Akcionog plana za provođenje Strategije i smjernica za donošenje planova integriteta, kao i identifikaciji širokog kruga subjekata koji će biti u obavezi da usvoje planove integriteta - navela je Vlada u saopćenju.

Strategija predstavlja, kako se dodaje, nastavak ranijih sistemskih aktivnosti Vlade na prevenciji i borbi protiv korupcije, koja se, u odnosu na prethodni strateški ciklus (2008–2012.), odlikuje novim metodološkim pristupom.
Nova Strategija u formulisanju strateških ciljeva polazi od sagledavanja stanja unutar samih institucija, kroz tzv. procjenu rizika od nastanka korupcije.

Taj pristup omogućava da se na osnovu uočenih nedostataka u funkcionisanju, te identifikacije potencijalnog prostora za nastanak raznih nedozvoljenih pojava, utvrde prioriteti, ciljevi, a kasnije i konkretne aktivnosti za svaku od institucija. Iz tog razloga, nova Strategija se opredijelila za tzv. „sektorski pristup“, tj. razvrstavanje ciljeva po oblastima.

Novom strategijom prvi put se uvodi obaveza izrade planova integriteta u javnom sektoru kao mehanizam koji predstavlja jednu od najmodernijih preventivnih metoda za uspostavljanje legalnog i etičnog kvaliteta rada kako vladinih tako i drugih institucija.

Rukovođenje procesom provođenja Strategije i Akcionog plana bit će u nadležnosti Komisije za praćenje provođenja Strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije čiji sastav će utvrditi Vlada RS.

U svrhu operacionalizacije strateških ciljeva i zadataka i pružanja administrativno-tehničke podrške Komisiji, Vlada će formirati i Antikorupcijski tim.

(Fena)